Деякі іноземні ЗМІ порушують закони України щодо перебування на окупованих територіях – РНБО

Деякі іноземні ЗМІ порушують закони України щодо перебування на окупованих територіях – РНБО

Укрінформ
На території ОРДЛО останнім часом спостерігається активізація роботи іноземних ЗМІ. Законність перебування іноземних журналістів на тимчасово окупованих територіях викликає сумніви у правоохоронців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РНБО з посиланням на звіт Центру протидії дезінформації (ЦПД).

«Центр протидії дезінформації при РНБО України констатує підвищену активність окремих закордонних ЗМІ з висвітлення ситуації на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО. Так, журналісти окремих видань беруть інтерв’ю у представників окупаційних адміністрацій РФ в ОРДЛО», - йдеться в повідомленні.

У РНБО нагадали, що відвідувати тимчасово окуповані території, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №815 від 17 липня 2019 р., можна лише пройшовши український пункт перетину на лінії розмежування. ЦПД звернувся до Служби безпеки України із запитом щодо того, чи перетинали в легальний спосіб лінію розмежування України з ОРДЛО журналісти, які брали інтерв’ю з ватажками терористичних «ДНР/ЛНР» упродовж 4-7 лютого на території тимчасово окупованого м. Донецьк. Згідно з даними СБУ, дозвіл на перетин лінії розмежування з тимчасово окупованими територіями жоден зі згаданих журналістів не отримував.

У ЦПД при РНБО нагадали про необхідність дотримання журналістами міжнародно визнаних стандартів, а саме: «Журналісти та редакції повинні зберігати контроль над повідомленнями, озвученими в інтерв’ю, та бути уважними до питань, які ставляться диктаторам, воєнним злочинцям, підозрюваним у тяжких міжнародних злочинах. Також це означає, що не слід брати інтерв’ю у правопорушників (у тому числі терористів) у прямому ефірі/наживо» (заява Комісії з журналістської етики України від 22.05.2020 р.).

В РНБО також відзначили, що перетин лінії розмежування поза українським пунктом в’їзду-виїзду є правопорушенням за ст. 332-1 КК України та ст. 204-1 КУпАП. Порушення передбачає покарання у вигляді адміністративного штрафу, а у разі виявлення антиукраїнської діяльності - позбавлення волі на строк до 8 років.

Крім цього, в Центрі протидії дезінформації відзначили наявність в окремих журналістських матеріалах інформації, що так чи інакше підтримує злочинну російську версію подій на Сході України.

Читайте також: Ткаченко нагадав про відповідальність іноземним ЗМІ, що легітимізують тероризм

«Були опубліковані заяви, що створюють образ України-агресора – держави, що начебто воює проти власного народу, а також заклики бойовиків до РФ щодо вводу військ та надання нових партій озброєння бойовикам для продовження збройного протистояння на території України», - йдеться в звіті.

Як повідомляв Укрінформ, 4 квітня 2021 року Центр протидії дезінформації розпочав роботу. Центр протидії дезінформації створений рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня, яке було введене в дію указом Президента від 19 березня.

Анонсуючи початок роботи Центру, Президент зазначав, що у майбутньому він має стати міжнародним хабом протидії дезінформації та пропаганді в усьому світі.

Читайте також: Медіарух заявляє про проблеми з акредитацією іноземних журналістів у зоні ООС

Президент Володимир Зеленський 2 квітня призначив Поліну Лисенко керівником Центру протидії дезінформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-