Казахстан у вогні, Росія-самозванка і норовливі ціни на продукти - публікації тижня

Казахстан у вогні, Росія-самозванка і норовливі ціни на продукти - публікації тижня

Укрінформ
Публікації Укрінформу про найважливіше, які ви могли пропустити цього тижня:

Казахстан: фініш Назарбаєва. Але з ким тоді домовлятися Токаєву?

Чи можна назвати протести в Казахстані чимось неочікуваним? Навряд. Казахи мають доволі багатий досвід непокори і жорсткого опору. Достатньо лише згадати події в Жаноозені у 2011 році. Але нинішня ситуація набагато складніша і небезпечніша. Уже видно лише одне: ера 81-річного Нурсултана Назарбаєва, який незмінно керував країною з 1989 року, добігла кінця. Те, що в Москві назвали «транзитом влади» і мріяли скопіювати, це коли авторитарний №1 залишається при владі довічно, нехай і в різних іпостасях, – не працює в сучасному світі. І тепер ключові питання: чому так сталося і до чого це може призвести?

***

Як Путін «відповзає» від свого ультиматуму, відкинутого Заходом

Заява п’яти ядерних держав – постійних членів Ради Безпеки ООН про недопущення війни між країнами, що володіють ядерною зброєю, викликала не надто жвавий інтерес преси та політологів, хіба що, за виключенням Росії. Тож постає питання: чим саме викликана поява цієї заяви саме зараз? Оскільки нічого нового у її тексті немає, а уся вона є лише підтвердженням низки раніше укладених договорів, виникає запитання – що такого сталося останнім часом, що змусило найбільш потужні у військовому плані держави знову заявити про своє прагнення зберегти мир? Відповідь стає зрозумілою, якщо ми вчитаємося у повідомлення росЗМІ, де наполегливо підкреслюється, що ініціатором цієї заяви виступила Російська Федерація. Ця заява може бути використана Путіним і Ко для красивого (на їхню думку) «відповзання».

***

Росія – самозванець у Раді Безпеки ООН?

Рада Безпеки ООН, виявляється, функціонує не зовсім законно. Ця істина не лише лякає гравців світової політики – про неї воліють не говорити, навіть не помічати її в самому Радбезі. Діяльність цього органу, який завжди апелює у своїх рішеннях до міжнародного права, у його нинішньому складі не передбачена ані статутом ООН, ані будь-якими іншими міжнародно-правовими актами. Росія, яка вважається постійним членом Радбезу, не має для цього жодних правових підстав. Стаття 23 Статуту ООН проголошує, що постійним членом Радбезу є СРСР, а не Російська Федерація. Розповідаємо про цю міжнародно-правову “діру”, як вона виникла і що з нею робити.

***

З новими цінами – у новий рік. Як можна зупинити їх зростання?

Наприкінці минулого року вартість продовольства у світі оновила десятилітні максимуми. На жаль, стрімке цінове зростання не оминуло і нашу країну. Причому, за темпами подорожчання деяких харчів ми якщо й не “попереду всієї планети”, то більшість сусідів обганяємо точно. Екстрені кроки уряду щодо обмеження цін на газ для переробної промисловості і націнок на її продукцію одні експерти називають потрібними, хоча й запізнілими, а інші – неринковими й такими, що у майбутньому призведуть до ще більших проблем. Свята ще якось прохарчуємося на колишніх продовольчих і грошових запасах, а що буде далі? Укрінформ аналізує цінові тенденції на ринку продовольства, залишаючи за дужками святкові делікатеси.

***

Володимир В’ятрович, історик, народний депутат України: Росія дискредитує не тільки Бандеру, а й увесь український визвольний рух

Чи є смішними тези Путіна на історичну тематику? Чим відрізняються міфічний та справжній Степан Бандера? Хто і коли напише наукову біографію провідника ОУН? Як українцям працювати з непростими сторінками минулого? Про це і не тільки – в інтерв’ю історика, народного депутата України, очільника Українського інституту національної пам’яті у 2014-2019 роках Володимира В’ятровича Центру стратегічних комунікацій.

***

2021-2030. CОVID-19 та друге пришестя вакцин

Пандемія не вщухає, а вчених планети виповнюють більш грандіозні плани – максимально посилити імунітет, усунути складності у транспортуванні діючих препаратів, захистити людство від подальших мутацій коронавірусу, який зникати і не збирається. Розповідаємо про розробки вакцин другого покоління, які можуть з’явитися на ринку у найближчі півтора роки. Саме вони, як передбачається, знищать сам коронавірус – в усіх його штамах, чим, ймовірно, і покладуть край пандемії.

***

Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування: Рада може легалізувати медичний канабіс вже цьогоріч

Поки країна у післяноворічному настрої готувалася до Різдва, Укрінформ поспілкувався з головою Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким, зокрема, про ймовірність початку нової хвилі пандемії COVID-19 та запровадження бустерної дози вакцини проти коронавірусної хвороби. В інтерв‘ю агентству народний депутат назвав єдину умову для послаблення карантинних обмежень, а також розповів про підвищення зарплат для медиків, програму "єПідтримка" і плани щодо легалізації медичного канабісу.

***

Анастасія Мухіна, колишня заручниця «ЛНР»: На допити возили двічі на тиждень -  руками не били, але так кидали об стіну, що я по ній сповзала

Луганчанка Анастасія Мухіна планувала, що її життя на пенсії буде спокійним і забезпеченим. І докладала до цього великих зусиль. Коли на трубному заводі, де вона працювала, перестали давати платню, жінка поїхала на заробітки. Зароблене – вкладала в ремонт квартири. Вона і подумати не могла, що одного дня у неї все це відберуть. Коли Росія почала війну на Донбасі, пані Анастасія вже була на пенсії. Але це не завадило їй вести свою власну боротьбу за український Луганськ. Мухіна співпрацювала з українськими розвідниками, бойовики спіймали її і кинули до в’язниці. Два роки жінка просиділа за ґратами, а потім її обміняли. Про пережите пані Анастасія розповіла Укрінформу.

***

Євгенія Кузнєцова, письменниця, номінантка «Книги року ВВС-2021»: У моєму письменництві, насамперед, «завинила» моя бабуся своїм сторітелінгом

Роман «Спитайте Мієчку» – це перша художня книга відомої української перекладачки Євгенії Кузнєцової. В інтерв’ю Укрінформу письменниця, блогерка, номінантка “Книги року ВВС-2021” розповідає про роботу над романом, натхнення, творчість, плани і життя, як воно є: “ У моєму письменництві, насамперед, «завинила» моя бабуся своїм сторітелінгом... Вона чудово розповідає історії! Вона прекрасно писала б у Фейсбук, наприклад, такі короткі замальовки про людей з панчлайном у кінці. Бачити людей, бачити незвичне у їхніх буденних розмовах, бачити художнє в нехудожній буденності – оце в мені від бабусі”.

***

Чарівне Свято, або 17 фільмів на Різдво

Складати добірку фільмів на Різдво – справа водночас і приємна, й невдячна. Про це Свято знято стільки, що таких добірок можна набрати не одну і не дві. Тому представлені тут фільми і мультфільми в жодному разі не претендують на винятковість. Але вони передають дух, атмосферу, настрій та емоції, що їх народжує, пробуджує або оживляє Різдво, лейтмотивом якого є, звичайно ж, Надія. Надія на краще.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-