Михайло Радуцький, голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування
Рада може легалізувати медичний канабіс вже цьогоріч
06.01.2022 11:36

Упродовж останніх кількох тижнів пандемія COVID-19 дещо розчинилася у новорічно-різдвяних святкуваннях. Однак поширення Україною нового штаму вірусу "Омікрон", на жаль, поступово нагадує про її існування.

Поки країна у післяноворічному настрої готувалася до Різдва, Укрінформ поспілкувався з головою Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким, зокрема, про ймовірність початку нової хвилі пандемії COVID-19 та запровадження бустерної дози вакцини проти коронавірусної хвороби. 

В інтерв‘ю агентству народний депутат назвав єдину умову для послаблення карантинних обмежень, а також розповів, коли медичні працівники вперше в 2022 році отримають підвищену мінімальну заробітну плату. 

Радуцький заявив, що парламент переглядатиме державний бюджет у разі вичерпання коштів для фінансування програми "єПідтримка", що передбачає виплату тисячі гривень кожному українцю, який пройшов повний курс вакцинації проти COVID-19.

Окрім цього, політик поінформував щодо законотворчих планів медичного комітету на сьому парламентську сесію та оцінив імовірність ухвалення законопроєкту про легалізацію медичного канабісу цього року.

ВЕРХОВНА РАДА ПЕРЕГЛЯДАТИМЕ БЮДЖЕТ У РАЗІ ВИЧЕРПАННЯ КОШТІВ ДЛЯ ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ "єПІДТРИМКА"

- Ви отримали або плануєте отримати тисячу гривень, передбачену всім повністю вакцинованим українцям у межах державної програми “єПідтримка”?

- Не планую, не подавав заявку, бо вважаю, що є люди, яким ця тисяча більш потрібна, аніж мені.

- На програму "єПідтримка" передбачено вісім мільярдів із Державного бюджету. Наразі в Україні повністю вакциновано майже 14 мільйонів громадян і їх кількість щодня зростає: якщо більшість із цих людей користуватимуться підтримкою, коштів може не вистачити. Чи напрацьований уже механізм збільшення видатків на цю програму?

- На неї будуть додатково виділятися кошти. На сьогодні перераховано приблизно три мільярди. Закінчуватимуться гроші – буде перегляд бюджету. Все одно влітку традиційно переглядається бюджет, і тоді будуть виділяться додаткові кошти, зокрема, на цю програму. 

- За рахунок чого ці видатки можуть бути збільшені?

- За рахунок надлишкових надходжень до бюджету. У нас триває боротьба з детінізацією митниці. Міністерство фінансів очікує ріст економіки. Будуть додаткові надходження, наприклад, у нас на 5% підвищується акциз на алкоголь цього року. Мінфін розраховує, що всі гроші, які будуть потрібні, буде виділено на цю програму.

КУЛУАРИ ДРУГОГО ПОВЕРХУ В ПАРЛАМЕНТІ НЕ БУДУТЬ ЗАКРИТІ ДЛЯ ВАКЦИНОВАНИХ ЖУРНАЛІСТІВ У РАЗІ ПОГІРШЕННЯ ЕПІДЕМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ

- Уже майже два місяці діє постанова, яка передбачає допуск до парламенту лише за наявності COVID-сертифіката, негативного результату ПЛР-тесту або довідки про одужання від COVID-19. Можливо, упродовж цього часу проводився облік вакцинованих народних депутатів? Ви володієте такою інформацією? 

- Така інформація доступна Апарату Верховної Ради. Вона персональна, але спікер Руслан Стефанчук місяць-півтора тому казав, що вже понад 80% народних депутатів вакциновані. 

- Дані щодо кількості вакцинованих працівників ЗМІ та відвідувачів парламенту – теж лише в розпорядженні Апарату ВР?

- Так.

- Під час процесу розгляду відповідної постанови деякі депутати розповідали, що в межах її виконання у приміщенні Верховної Ради можуть з’явитися пункт вакцинації проти COVID-19 або пункт експрес-тестування. Чи була взагалі така ідея? Може, вона зараз розглядається і в парламенті все-таки з’являться ці пункти?

- Такі пункти встановлені в готелях "Національний" і "Київ". Для зручності й депутатів, і журналістів, і всіх громадян України. Там немає обмежень, що ці пункти доступні лише для депутатів або журналістів. Будь-який громадянин України може скористатися їхніми послугами. 

- Яка ймовірність того, що в разі погіршення ситуації із поширенням COVID-19 представникам ЗМІ повністю обмежать доступ до кулуарів парламенту на другому поверсі?

- Для вакцинованих людей кулуари не будуть закриті. На жаль, не тільки серед депутатів, але й серед журналістів є антивакцинатори. Для таких людей, імовірно, можуть закрити кулуари. Загалом, якщо людина вакцинована, обмежень не буде. Якщо тільки в країні не буде "червоної" зони, коли будуть сурові карантинні обмеження.

НОВА ХВИЛЯ ПАНДЕМІЇ ОЧІКУЄТЬСЯ НАПРИКІНЦІ СІЧНЯ - НА ПОЧАТКУ ЛЮТОГО

- Спрогнозуйте, коли в Україні може розпочатися нова хвиля пандемії COVID-19. Наскільки тривалою і “страшною” вона може бути?

- Ми володіємо трьома прогнозами – Київської школи економіки, Ради національної безпеки і оборони України, Центру громадського здоров‘я України. Останній зроблено на підставі дослідження Національної академії наук України. Наразі вони різняться десь у пів місяця. Київська школа економіки прогнозує початок нової хвилі на кінець січня, Рада національної безпеки і оборони – на початок лютого, Центр громадського здоров‘я – на середину лютого.

Ми розуміємо, що дуже багато людей зараз у відпустках, за межами країни. Було багато святкувань, коли люди, об‘єктивно, не дотримувались карантинних обмежень повноцінно. У зв’язку з цим очікуємо, що наприкінці січня - на початку лютого матимемо нову хвилю захворюваності, пов’язану з поширенням штаму “Омікрон“. Він поширюється дуже швидко – фактично за один-два дні після контакту. Україна цього не уникне, як не уникають інші країни світу.

Водночас, за статистикою інших країн, "Омікрон" не настільки страшний, як попередні штами, у плані тяжкості захворювання. Крім того, щодня в Україні зростає кількість вакцинованих, тому ми сподіваємося, що, коли буде пік нової хвилі, медична система зможе впоратися з ним.

Єдине, що може запобігти страшним наслідкам цієї хвилі, – це вакцинація. Уже закінчуються свята і вже сьогодні (5 січня – ред.) ми бачимо, що зростає кількість вакцинованих. Сподіваюся, цей пік ми пройдемо легше, ніж попередні. 

БУСТЕРНА ДОЗА ЩЕПЛЕННЯ ПРОТИ COVID-19 БУДЕ ДОСТУПНА ВСІМ ОХОЧИМ ПІСЛЯ МАКСИМАЛЬНОЇ ВАКЦИНАЦІЇ ЛЮДЕЙ ВІКОМ ВІД 60 РОКІВ 

- 4 січня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ про введення в Україні бустерної дози вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років. Чи вважаєте ви доцільним саме таке вікове обмеження?

- Я вважаю, що Україна не має вигадувати велосипед. Таким шляхом ідуть усі країни. Такими є рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров‘я. У першу чергу третю дозу вакцини отримують люди, які мають повні показання для неї. Це люди, які хворіють на імунодефіцитні, онкологічні захворювання, на хвороби крові, СНІД. Люди, в яких після двох доз з’явився недостатній імунітет, отримають третю дозу. Літнім людям після 60 років робиться бустерна доза, але не раніше, ніж через шість місяців після другої.

Наступний крок: 5 січня технічна група Міністерства охорони здоров’я розглянула і розробила алгоритм, коли буде вводитися третя або бустерна доза для інших верств населення. Ідемо за алгоритмом і протоколом, який ухвалили практично всі країни світу.

- Коли і за яких умов бустерна доза вакцини проти COVID-19 може стати доступною для всіх охочих? 

- Коли буде максимально провакциновано групу "60+".

- Чи має значення, якою вакциною буде зроблено додаткове щеплення?

- Технічна група МОЗу повністю розробила алгоритм, які комбінації вакцин можуть бути. У першу чергу, після двох доз вакцин CoronaVac або AstraZeneca МОЗом пропонуються мРНК-вакцини – такі як Moderna або Pfizer. Однак, за бажанням людини, третя доза може робитися і AstraZeneca, і CoronaVac, якщо вони раніше були вакциновані ними. Немає стовідсоткових показників, якою саме вакциною робити бустерну дозу. Усі вакцини, які використовує Україна, сертифіковані та визнані в Сполучених Штатах Америки, європейських країнах, розвинених країнах світу. 

НЕВАКЦИНОВАНИМ ГРОМАДЯНАМ ВАРТО ОЧІКУВАТИ ПОСЛАБЛЕННЯ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ ЛИШЕ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ПАНДЕМІЇ 

- Щодо невакцинованих громадян. Чи варто очікувати послаблення карантинних обмежень для них? Наприклад, дозволити їм вільно пересуватися в регіонах жовтої зони? 

- Не буде COVID-19 – будуть послаблення. 

- За яких умов медична маска в Україні перестане бути обов’язковим атрибутом під час перебування в громадських місцях? 

- Уряд продовжив адаптивний карантин до 31 березня 2022 року. Вірогідно він буде продовжений і надалі, доки продовжується епідемія. Під час карантину будуть обмеження, в тому числі й вимога щодо носіння маски у громадських місцях та транспорті. 

МЕДИЧНІ ПРАЦІВНИКИ ОТРИМАЮТЬ ПІДВИЩЕНУ ЗАРПЛАТУ ВЖЕ В СІЧНІ 

- 9 грудня на сайті МОЗ оприлюднено проєкт постанови Кабінету міністрів “Про встановлення гарантій оплати праці медичних та фармацевтичних працівників”, яка фактично визначає рівень оплати праці медичних і фармацевтичних працівників. Цей документ набрав чинності 1 січня 2022 року, але для його застосування також мав набрати чинності закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги” (№6306), який Верховна Рада 15 грудня 2021 року повернула на доопрацювання ініціатору внесення. У зв’язку з цим, якщо я правильно розумію, зарплати медикам не можуть бути підвищені з 1 січня? Поясніть цю процедуру.

- Деякі популістські сили провалили ухвалення цього законопроєкту в першому читанні. Зараз комітет підготував доопрацьований документ. Ми розмовляли з керівництвом Верховної Ради – у перший пленарний тиждень проєкт стоятиме на порядку денному. Я думаю, що його буде ухвалено. 

На сьогодні постанова уряду вже гарантує нашим медичним працівникам такі обсяги мінімальних заробітних плат: 20 тисяч гривень лікарям та 13,5 тисячі гривень для медичних сестер. У січні вони вже отримають підвищені зарплати. Тут не може бути жодних маніпуляцій. 

Для того, щоб це була не лише мінімальна зарплата, а все ж таки, щоб наші медичні заклади використовували пакети медичних гарантій саме на сплату послуг, а це зарплата медперсоналу і закупівля ліків, треба зміни, які пропонує законопроєкт №6306. Його буде ухвалено.

Для ухвалення документу до нового року не вистачило чотири голоси. Завадили передноворічний настрій у Верховній Раді, популістські виступи деяких лідерів, деякі депутати хворіли чи поїхали у відпустки. На жаль, дехто не розуміє, що в пленарні тижні не можна відпочивати. 

24 січня починається перший пленарний тиждень у новому році й цей законопроєкт буде проголосований. Сподіваюся, що колеги підтримають ініціативу президента щодо підвищення зарплат. Я, уряд, усі лікарі, медичні сестри чекаємо цього. 

ПАРЛАМЕНТ ЦЬОГОРІЧ МОЖЕ УХВАЛИТИ ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ЛЕГАЛІЗАЦІЮ МЕДИЧНОГО КАНАБІСУ 

- Щодо ще одного законопроєкту, який не вдалося ухвалити Верховній Раді. Йдеться про легалізацію медичного канабісу. Влітку минулого року його було відправлено на доопрацювання. Можливо, зараз медичний комітет працює над створенням нової законодавчої ініціативи, яка би сприяла легалізації, або, можливо, доопрацьовує проєкт, який не підтримали народні депутати?

- Уже оприлюднений на обговорення урядовий законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. Він дійсно трошки відрізняється від комітетського, бо там посилений контроль Національної поліції за обігом конопель. Також там більш чітко прописано, що таке медичний канабіс, як він імпортуватиметься. Цей документ буде зареєстровано. Він зайде до нас на комітет. Я сподіваюся, що депутати комітету підтримають його.

У зв’язку з тим, що великим супротивником ухвалення цього законопроєкту було попереднє керівництво Верховної Ради, я думаю, що вже цей доопрацьований урядовий проєкт буде ухвалено. 

Він дасть можливість понад двом мільйонам громадян України отримати доступ до дієвих ліків. Знову-таки, в суспільстві було багато наративів, що це легалізація наркотиків. Ані в тому законопроєкті, який був направлений на доопрацювання, ані в новому урядовому, немає жодного слова про легалізацію наркотиків. Йдеться лише про медичний канабіс. Я сподіваюся, що відповідний документ цього року буде ухвалено.

ПРІОРИТЕТНІ ЗАВДАННЯ КОМІТЕТУ З ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УПРОДОВЖ СЬОМОЇ ПАРЛАМЕНТСЬКОЇ СЕСІЇ 

- Незабаром розпочнеться сьома парламентська сесія. Які законопроєкти стануть пріоритетними для медичного комітету упродовж неї?

- У нас є перехідні законопроєкти, які залишилися з минулого року. Це, зокрема, №5547, який врегульовує законодавство України щодо обігу ліків і лікарських засобів, яке не змінювалось з 1990-х років. Цей акт уже пройшов перше читання. Не встигли його пройти в минулому році, у цьому – він стоятиме в порядку денному найближчих пленарних тижнів. 

Пріоритетними є проєкт про доступ громадян до ліків зі співчуття; законодавче врегулювання підвищення зарплат медичним працівникам – доопрацьований законопроєкт №6306; №6324, який посилює кримінальну відповідальність для людей, які скоїли напад на працівників «швидких» під час виконання ними професійних обов’язків. Також цьогоріч обов‘язково розглядатиметься урядовий законопроєкт про репродуктивне здоров‘я жінок. 

У нас є закон про безпеку ліків, а зараз розробляється законопроєкт про медичні вироби. Його має бути ухвалено по зобов‘язанню України щодо конвенції Медікрайм.

Крім цього, на 2022 рік заплановано розробку і внесення у Верховну Раду законодавства щодо введення в Україні добровільного фармацевтичного страхування. Ми продовжуємо працювати, бо у нас є стратегічне завдання, яке було і в програмі партії, і президента – це введення загальнообов‘язкового державного медичного страхування. На жаль, там дуже багато чинників, які не стосуються охорони здоров‘я, які теж треба врахувати для ухвалення цієї системи. Крім того, розробляється законопроєкт про страхування професійної діяльності медичних працівників. 

Також буде удосконалено законодавство щодо боротьби з туберкульозом.

Ще планується розгляд дуже системного законопроєкту, який атакують медіа, №4142 "Про систему громадського здоров‘я". Навколо цього документа дуже багато фейків. Зокрема, деякі люди, які фінансуються не з України, поширюють інформацію, що ним запроваджується кримінальна відповідальність, якщо ти не вакцинувався, що в тебе забиратимуть дитину. Такого в проєкті закону в жодному разі немає. У ньому йдеться про інфекційну безпеку громадян. Законопроєкт забороняє використання азбесту, забороненого практично в усьому світі, окрім Казахстану і нашого північного сусіда. Зараз іде боротьба, щоб це не відбулося. Навіть поширюється фейк, що людям доведеться зривати шифер із дахів, бо в ньому міститься азбест. Документ такого не передбачає. Люди, які працюють на заводах, де виробляється щось із азбесту, також не залишаться без роботи, бо практично всі українські заводи перейшли на штучний азбест. Цей законопроєкт має зайти у Верховну Раду. Я сподіваюся, що народним депутатам вистачить розуму ухвалити його в другому читанні, а не читати фейки, які поширюються зараз проти нього. 

Ангеліна Страшкулич, Київ

Фото Павла Багмута та Геннадія Мінченка

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-