2021-2030. CОVID-19 та друге пришестя вакцин

2021-2030. CОVID-19 та друге пришестя вакцин

Укрінформ
Десятки стартапів працюють над засобами захисту другого покоління – від ще не існуючих, але ймовірних штамів

Коли два роки тому, подібно до лісової пожежі, спалахнула пандемія CОVID-19, світ закляк у розгубленості – більшості здавалося: настав Судний день. Але життя триває та триватиме. За будь-яких обставин. Тепер, коли у практиці дослідження та лікування небаченого вірусу нагромаджено певний досвід, людство може пишатися: перше покоління вакцин від COVID-19 з’явилось у рекордно короткий термін. Але…

Пандемія не вщухає, а вчених по цілій планеті виповнюють більш грандіозні плани – максимально посилити імунітет, усунути складності у транспортуванні діючих препаратів, захистити людство від подальших мутацій коронавірусу (КВ), який зникати і не збирається.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

У той час, коли ми ловили свіжі повідомлення про те, що вакцину від COVID-19 ось-ось запропонують фармацевтичні гіганти “Pfizer” і “BioNTech” , співзасновник, президент і генеральний директор американської компанії “Akston Biosciences Corporation”, Беверлі, Массачусетс, Тодд Зайон (Todd Zion) страждав на спустошеність та гіркоту втрат.

Тодд Зайон
Тодд Зайон

Діялося це наприкінці листопада 2020-го, коли затеплілися новини про надію у боротьбі зі смертельним COVID-19. Не лише “Pfizer”-“BioNTech”, а й “Moderna”, а згодом – “Oxford-AstraZeneca”, повідомили про результати III фази клінічних випробувань власних вакцин, ефективність яких перевершувала найоптимістичніші сподівання. Тодд Зайон знав, вони не встигли на цей швидкісний потяг, і подальший період політичних угод, дипломатичних перемовин та комерційних контрактів щодо поставок вакцин проти коронавірусу мине без корпорації “Екстен Байосайнсез”, а вони ж – потенційні лідери у галузі інсулінової інженерії.

ВАКЦИНИ ПРОТИ COVID-19 Є. ПРОБЛЕМУ НЕ ЗАКРИТО

Діялося це якихось 14 місяців тому, а як до невпізнання змінився світ за цей час... Тоді виконавчий директор невеликого стартапу під назвою “Akston Biosciences” містер Зайон тішився… чужими здобутками. Із невідворотною силою по планеті здіймалася хвиля боротьби проти глобальної пандемії, а перед ним бовваніло незавидне завдання – переконати похнюплених співробітників, що у майбутньому їхня важка праця повернеться до них сторицею.

Так, вони не встигли. Десять місяців тому “Екстен Байосайнсез” долучилася до глобальної гонки у створенні вакцини проти коронавірусу як одна з понад 40 команд, що змагались у чемпіонаті світу з розробки флакону від COVID-19. Як і десятки інших збірних, вони програли у швидкості та ефективності технологій більш підготовленим суперникам – ті встигли провести належні клінічні випробування, поки продукт “Akston Biosciences Corporation” лише розроблявся.

Хтось із нас стаєр, хтось спринтер, а хтось – марафонець.

Тодд Зайон
Тодд Зайон

Тодд Зайон це точно знав, бо відчував: гонка далека від завершення. Що він тепер думає про ліки від коронавірусу першого покоління?

- Ці вакцини людству надзвичайно допомогли. Та якщо ви – новатор, то розумієте, що продукти, які на ринку з’являються першими, зазвичай мають купу недоліків, що слід виправляти. За цієї причини ми залишилися вкрай мотивованими. Для нашої маленької компанії було непросто продовжити розробку власної вакцини, оскільки більшість людей на планеті вважали, що проблему КВ остаточно вирішено.

*   *   *

Отже, минуло 14 місяців, й американська фірма із Беверлі, Массачусетс, – знову в кільцевій гонці лідерів, які після клінічних випробувань прагнуть представити вакцини від COVID-19, тепер – другого покоління. І тут у мене дві новини: погана і добра.

Суть поганої – в тому, що вакцини першого покоління борються лише з існуючим штамом КВ, найбільш агресивним, від якого саме наразі потерпає людство, а ще з’ясувалося, що ефективність бустерного щеплення вакциною “Pfizer” проти штаму Омікрон зменшується буквально через 10 (!!!) тижнів. Суть доброї новини – вакцини другого покоління, планується, з’являться на ринку за наступні півтора року, але саме вони, передбачається, знищать сам коронавірус – в усіх його штамах, чим, ймовірно, і покладуть край пандемії.

Якби було все так легко, як я тут викладаю… Насправді, проблем багато. По-перше, багатьох життєво важливих, сировинних компонентів задля виготовлення вакцин наступного покоління вкрай бракує. По-друге, за два роки після спалаху пандемії вчені та розробники мусять переконувати регуляторів, що проблема залишилася відкритою, а потреба у нових продуктах стає нагальнішою. По-третє, суворі вимоги до охолодження багатьох вакцин першого покоління також створили значні технологічні проблеми, зупинивши їх використання у багатьох найбідніших країнах світу. Ось чому нині (див. тут) лише 1,86 відсотка населення Танзанії повністю вакциновані, а в Демократичній Республіці Конго – і взагалі 0,1%.

Далі проблеми не перераховуватиму, бо стількох пальців на руках і ногах не маю.

ВАС БІЛЬШЕ НЕ ЛЯКАТИМЕ ГОЛКА У ШПРИЦІ

З огляду на те, що рубрика у нас футурологічна, трохи піднімемо запону в майбутнє. Для оптимізму у нас є всі підстави. Адже спеціалізована преса уже обговорює купу фармакологічних інновацій у боротьбі з КВ. Спектр дуже широкий. Скажімо, каліфорнійська фірма “Vaxart” із Сан-Франциско закінчує розробку пероральної вакцини-кандидата “VXA-CoV2-1” у форматі… пігулки, націленої як на спайковий білок (S), так і на нуклеопротеїн (N), а це дозволить подолати проблему трипанофобії (голкофобії).

Тут діє холодний розрахунок. Маркетологи “Vaxart” підсумували широке опитування, з’ясувавши: 32 відсотки американців схильні вакцинуватися від COVID-19, якщо препарат пропонуватиметься у вигляді таблеток. І нехай вони лише на ІІ фазі клінічних випробувань, каліфорнійська фірма сподівається, що пропозиція нових технологій або нових механізмів вживання вакцини зробить їхню пропозицію комерційно успішною. Вважається, що зміцнення імунітету слизової оболонки є найпершим захистом від вірусів, що передаються повітряно-крапельним шляхом, таких як КВ та грип.

Інший приклад. Французька біотехнологічна компанія “Valneva” пропонує поки що єдину в світі інактивовану вакцину-кандидат “VLA2001”, що містить ад’ювант (посилювач реакції організму); і за мету має підвищувати імунну відповідь організму саме у віковій групі 60+.

Вважаєте, це прожект? “Вальнева” уже уклала угоду з Європейською комісією – Старий Світ – то, в першу чергу, літня бабця! – на поставку протягом двох років 60 мільйонів доз саме інактивованої вакцини-кандидата проти COVID-19 – “VLA2001”.

Як бачите, вакцини другого покоління матимуть чіткі нішеві ринки.

А це, у свою чергу, дозволить не гасити чергові спалахи нових штамів COVID-19, які виникають на різних континентах, а індивідуалізовано давити сам коронавірус. Бо ж будь-який КВ не зважає на державні кордони, а COVID-19 лише переконливо нагадує про це. Тож людству доводиться глобально вирішувати глобальні проблеми.

*   *   *

Саме до цього за останній рік спонукає виникнення нових мутованих версій вірусу COVID-19, таких як “Delta” чи “Omicron”. Їх поява викликала нагальну потребу в різних технологіях, здатних забезпечити більш надійний і масовіший імунітет.

Ендрю Устьяновські
Ендрю Устьяновські

Керівник клінічної програми Національного інституту досліджень охорони здоров’я Великобританії (National Institute For Health Research, NIHR) з досліджень вакцин проти COVID-19, професор Ендрю Устьяновські (Andrew Ustianowski) лише підтверджує побоювання вчених:

- Є дані, що реакція вашої імунної системи на природну інфекцію, а також на вакцинацію з часом знижується. На жаль, із часом реакція антитіл і до певної міри реакція Т-клітин (T-лімфоцитів) падає. Тому одне з завдань вакцин другого покоління – вони мають гарантувати захист на триваліший період.

Із нашим українським хуторянством у ставленні до новітніх наукових досліджень ми навіть не уявляємо масштаби вивчення проблеми коронавірусу. Тим часом 8 грудня 2021 р., скажімо, в Об’єднаному Королівстві стартувала загальнонаціональна програма клінічних випробувань із вивчення ефективності нових пероральних противірусних засобів від COVID-19, які можна безпечно приймати вдома на дуже ранніх стадіях зараження.

Була створена загальнонаціональна платформа, що фінансується та підтримується NIHR. До неї може, за бажання, протягом п’яти днів від появи симптомів приєднатися будь-хто, якщо він має позитивний тест на COVID-19. За пару тижнів у двох вікових групах – 18-49 років та 50+ років, до проєкту долучилися по 10600 добровольців. І це – у кожній частині клінічних досліджень. Уявляєте, яку базу даних буде зібрано та порівняно зі стандартним для Великобританії протоколом лікування КВ.

Дослідження COVID-19 врозширюють уявлення про генетику
Дослідження COVID-19 розширюють уявлення про генетику

МИЛЬНЕ ДЕРЕВО ЗВ’ЯЖЕ ШИПКОВИЙ БІЛОК

На початку 2020 р. Філіп Дубовський (Filip Dubovsky) працював в “AstraZeneca” та випадково почув про конкуруючу фармацевтичну компанію – “Novavax”, що розробляла інноваційну вакцину проти грипу.

Колеги відкрили потужний ад’ювант – “Matrix-M”, витяжку із внутрішньої кори квилаї мильної (Quillaja saponaria), чилійського дерева. На III фазі клінічних досліджень – зазвичай це завершальний етап початкового тестування, за участю великої кількості добровольців – препарат засвідчив не тільки потужне стимулювання антитіл, набагато вище, аніж існуючі щеплення проти грипу, але й несподівано забезпечив перехресний захист від кількох штамів тогорічного грипу.

Філіп Дубовський
Філіп Дубовський

Зацікавившись темою, у червні 2020 р. Філіп Дубовський приєднався до “Novavax” як провідний медичний спеціаліст, але націлився на створення оригінальної вакцини проти COVID-19. Минулого місяця препарат став першим зразком із другого покоління вакцин, що з’явилися на ринку. Більше того, з огляду на критичну ситуацію з пандемією, він отримав екстрений дозвіл на використання в Індонезії та на Філіппінах. Теоретичні здогадки вченого підтвердилися: поєднання ад’юванта “Matrix-M” із більш традиційним препаратом вимагало більше часу на дослідження, аніж створення чергової інформаційної РНК (мРНК; молекули, в яку зчитуються і копіюються гени білка коронавірусу) та формування аденовірусних методів. Поясню, саме це складало базу для першого покоління вакцин проти КВ. Із часом подібна затримка, схоже, перетворилася для “Novavax” на переваги у ефективності їхньої вакцини.

структура рекомбінантної вакцини із наночастинками “Novavax”
Структура рекомбінантної вакцини із наночастинками “Novavax”

Про що відтепер ідеться? Світ отримав технологію рекомбінантної вакцини із… наночастинками. Не більше і не менше. Розробники впевнені, що така вакцина здатна не лише генерувати нейтралізуючі антитіла високого захисного рівня, спроможні розпізнавати і зв’язувати шипковий білок, а й фактично зупинить поширення вірусу та стане новим допоміжним препаратом. Чому? Бо всіляко запобігатиме так званим “проривним інфекціям” (“breakthrough infections”) – типу “Delta” чи “Omicron”, завдяки яким повністю вакциновані особи можуть знову інфікуватися.

Розумієте, про що йдеться? Про попередження поширення ще не існуючих штамів. Тобто людство підступилося до створення інтенсивної терапії, що діятиме на випередження поширенню епідемій. А це вже – із царини медицини майбутнього.

*   *   *

Спантеличений світ поволі оговтується від перших трьох хвиль пандемії, змінюючи сам протокол боротьби з епідеміями. Основним головним болем залишаються проривні інфекції. Це увиразнішало після появи штамів Дельта та Омікрон. Питання – не вивчене, навіть статистично. Одні дослідження вважають, що рівень проривної інфекції з боку COVID-19 може варіюватися від одного випадку на 100 пацієнтів, інші – одного на 5000. Усе залежить, повірте, не лише від рівня вакцинованості населення тієї чи тієї країни.

Сценаріїв перебігу подальших подій кілька. Ті країни, уряди яких запопадливо закупили вакцин першого покоління удвічі-втричі більше, ніж потрібно для населення, можуть вскочити у халепу, опинившись перед дилемою – або списувати протерміновані препарати, або широкими жестами вдатися, начебто, до благодійності щодо країн третього світу, рахуючи й Україну. Бо із масовою появою вакцин другого покоління фармакологічний ринок планети, охопленої пандемією КВ, може бути рішуче переділений – не між відомими гігантами: “Pfizer”-“BioNTech”, “Sinovac Biotec”, “Moderna”, “Oxford-AstraZeneca”, а з-поміж новими гравцями, які рвуться до масового споживача.

До цього є всі підстави… Адже основними завданнями, поставленими перед вакцинами другого покоління, є, по-перше, запропонувати препарат, що вироблятиме більшу кількість антитіл принципово кращої якості, аніж вакцини першого покоління; по-друге – виділитися в окрему медичну процедуру – як незамінний бустер у США та Європі. Із ринку конкурентів прибирають новітніми перевагами.

Медичний спеціаліст канадської біотехнологічної компанії “Medicago”, Монреаль, провінція Квебек, Брайан Уорд (Brian Ward) пролив світло на ситуацію. Невдовзі компанія оприлюднить дані III фази клінічних випробувань оригінальної вакцини другого покоління і протягом кількох тижнів подаватиме заявку на схвалення регуляторними органами. Канадці стверджують: їхній препарат демонструє набагато вищі титри антитіл (показник концентрації антитіл), аніж усі існуючі на ринку препарати. Вироком лунають слова:

- Так, свого часу після застосування мРНК-вакцини (месенджер рибонуклеїнової кислоти, або одноланцюгова молекула, яка переносить генетичний код від ДНК до механізму, що виробляє білок клітини; маються на увазі продукти “Pfizer”-“BioNTech” і “Moderna”. – О.Р.) у лікуванні від COVID-19 демонстрували зростання антитіл у два з половиною - чотири рази. “Novavax” і вакцина “Medicago” гарантують показники зростання у 10-15 разів. Як то кажуть, відчуйте різницю.

ЧИ МОЖЛИВА ОДНА ВАКЦИНА ДЛЯ ВСІХ ВІРУСІВ І ШТАМІВ?

Звісно, у великій імунології існують високі ризики. Хоча надшвидкісне створення і запровадження в практику вакцин проти КВ останній рік оцінюється як “безпрецедентне досягнення” (“unprecedente" achievement”). Разом із тим, розробка вакцин є нестабільною справою: під час клінічних випробувань дві третини нових препаратів визнаються невідповідними, а солідні експерти попереджають: успіх першої хвилі протиковідних вакцин не є гарантією, що друга хвиля препаратів впорається з новими викликами.

У майбутньому хрестоматійним прикладом може стати німецька біофармацевтична компанія “CureVac” , Тюбінген, земля Баден-Вюртемберг, чия мРНК-вакцина-кандидат другого покоління – “CVnCoV”, на III фазі клінічних випробувань трансформуючих ліків у червні минулого року засвідчила невтішні результати – 47% ефективності у запобіганні КВ.

Ніхто, звісно, руки не склав, і нині “CureVac” у партнерстві з британською фірмою “GSK” розробляє нову вакцину – “CV2CoV”, яка намагається одночасно боротися з кількома штамами коронавірусу, а також – і це, повірте, фішка! – одночасно вакцинує проти усіх штамів… сезонного грипу. Дослідження на тваринах довели: препарат формує у десять разів більше антитіл, аніж його перша платформа, хоча не раніше кінця 2022 р. буде подано заявку на сертифікацію вакцини другого покоління. Нехай цей приклад послужить ілюстрацією численних підводних каменів і проблем, на які налітають сучасні розробники вакцин.

Для поступу науки й охорони здоров’я – втрати неминучі. Для “Akston Biosciences” та інших чотирьох десятків конкурентів, що борються за свій шматок антиковідного пирога, – ставки дуже високі. Наприклад, два роки тому “Novavax” провела клінічні випробування оригінальної вакцини проти респіраторно-синцитіального вірусу (RSV), на який у зимовий період, протягом перших двох років життя, фактично, хворіє кожне немовля планети. Проєкт зазнав повного фіаско… У трубу вилетіли десятки мільйонів доларів, що призвело до звільнення сотні працівників, скорочення виробничих потужностей та продажу двох сучасних дослідницьких центрів.

Яка ціна питання?

Перша цифра. До Різдва (25 грудня 2021 р.) лише 4,51 млрд людей у ​цілому світі вакцинувалися від коронавірусу, що дорівнює приблизно 58,8 відсотка населення Землі.

Друга цифра. Сьогодні щодня виробляються 30 млн флаконів вакцини від КВ, створюючи безпрецедентне навантаження на ланцюжок постачання препаратів.

Третя цифра. Аби вакцинувати усіх землян, потрібно щепити ще 41,2% населення. Це – 3,16 млрд людей. Тобто йдеться про обов’язковий (без бустерної дози!) бюджет у кілька десятків мільярдів доларів. А значить, гра вартує свічок.

*   *   *

Як виглядає майбутнє?

І де лежать приховані прибутки, які донедавна маловідомі компанії тепер ефективно заробляють на пандемії коронавірусу? Хто вам скаже – це ж ідея для фантастично успішного стартапу. Але один приклад все-таки наведу. Кмітливі одразу зорієнтувалися: логістика 10-15 млрд флаконів вакцин першого покоління з усіма цими холодильниками та суворими термінами зберігання потребуватиме купи грошви.

Однією з компаній, яка зосередилася на доставці препаратів від COVID-19 для країн з низьким рівнем доходу населення, стала шведська біотехнологічна компанія “Ziccum” з Лунда. І в цій вузькій царині досвід у них ого-го – 50 років! Їхнім ноухау стала оригінальна технологія… висушування існуючих вакцин, перетворення препаратів у порошкоподібну форму, які не потрібно в особливих умовах зберігати або транспортувати. Далі – справа техніки: типу як із “Мівіною” – просто додай води.

Транспортування вакцини проти COVID-19
Транспортування вакцини проти COVID-19

Нині “Сіккум” співпрацює з бельгійською фірмою “Janssen Pharmaceutica”, Берсе, чия однодозова вакцина від коронавірусу першого покоління була офіційно сертифікована ще у лютому 2021 р. Тривають інтенсивні дослідження, як на вакцинній платформі “Janssen” створити суху порошкоподібну речовину, аби швидко й безпечно транспортувати світом… Це має радикально покращити ситуацію з вакцинацією проти КВ на африканському континенті.

Йоран Конрадсон
Йоран Конрадсон

Проєкт виходить на національний рівень. Генеральний директор “Ziccum” Йоран Конрадсон (Göran Conradson) заявив, що ведуться перемовини про використання такої технології в Мавританії, де повністю вакциновані лише 16% населення.

- Тепер нас запросили до Мавританії, щоб на місці визначитися, що ми зможемо для них зробити. Останнім часом із Африки пролунало чимало цікавих комерційних пропозицій. Ми контактували з Африканським центром контролю та профілактики захворювань (Africa Centres For Disease Control And Prevention, CDC), Африканським банком розвитку (African Development Bank), національними виробниками вакцин. Є цілий пул ініціатив.

ОДИН РАЗ ВВЕДЕНИЙ, ТАКИЙ ПРЕПАРАТ ЗАПОБІГАТИМЕ ХВОРОБАМ

Пропоновані інновації меж не знають. Буквально перед Різдвом дрібна американська біотехнологічна компанія “Gritstone Bio, Inc” , Емеривіль, Каліфорнія, що працює з клінічними стадіями захворювань, розпочала першу фазу досліджень у Манчестері, використовуючи метод, відомий як нематрична РНК (saRNA), що самоампліфікується. Йдеться, взагалі, про нову форму створення мРНК. У первісному варіанті препарат розробляли для лікування… раку, але виявилося, вакцина-кандидат “saRNA” самопродукує свої копії в клітинах організму. Іншими словами, є можливість викликати таку саму реакцію, що й відомі версії мРНК-вакцин, але дозами, у 50 або навіть 100 разів меншими, що, у свою чергу, робить такий препарат продуктом дешевшим і технологічно простішим.

Ендрю Аллен
Ендрю Аллен

Президент, виконавчий директор і співзасновник “Gritstone Bio, Inc” Ендрю Аллен (Andrew Allen) переконує: вакцина-кандидат “saRNA” спрямована на стимулювання більш довготривалих реакцій Т-клітин в організмі людини, а значить – законсервовані та побічні наслідки впливів різних штамів коронавірусу легше і швидше долатимуться… ізсередини. На цій платформі інноваційних ліків можна розробляти універсальну вакцину проти більшості вірусів, таких як, скажімо, грип. Якщо у зародку атакувати злоякісні пухлини, це також прискорить роботи над створенням ефективної вакцини проти раку.

Нарешті, людство зазирнуло у глибину проблеми. З усією відповідальністю та з висоти новітніх технологій слід готуватися до майбутніх спалахів атипової пневмонії, які чимало авторитетних вчених вважають неминучими. Ендрю Аллен констатує:

- Не забувайте, за останні 20 років у нас було три спалахи коронавірусу. Наприкінці 2002-го світ накрив SARS-CoV (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus), у 2012-му – MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), а в 2019-му – SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus 2). Певен, усі погодяться: якщо проблему не вирішити повністю, слід чекати на наступний спалах КВ, до якого слід ґрунтовніше підготуватися. Принаймні – набагато краще, аніж у попередні рази.

*   *   *

Найсвіжіші дослідження, опубліковані 23 грудня 2021 р., засвідчили: дія вакцини-кандидата другого покоління від COVID-19 – “AKS-452”, запропонована “Akston Biosciences Corporation” для лікування штаму “Омікрон”, після двох фаз клінічних досліджень цілком відповідає первинним цілям – імуногенності.

Що це значить?

Прорив?!

Світло у кінці тунелю світового локдауну?!

Спочатку – ВВІДНА. У відкритих дослідженнях, торік проведених у Нідерландах, а тепер продовжених в Індії, аналізувалися переносимість організмом, безпека для пацієнта, реактогенність препарату та ефективність двох доз (стандартні флакони по 45 мкг) із фармакологічним ад’ювантом, введені з інтервалом у 28 днів.

МАСИВ ЕКСПЕРИМЕНТУ. У дослідженнях взяли участь 26 здорових добровольців віком від 18 до 72 років – в одній групі. Окрім того, другу групу склали 26 здорових учасників, яким ввели одну подвійну дозу вакцини – 90 мкг, із ад’ювантом.

ПЕРЕБІГ ТЕСТУВАННЯ. Підсумкові висновки проміжної оцінки свідчать, що через 56 днів після введення двох доз 45 мкг або однієї дози 90 мкг вакцини-кандидата фіксувалася активна поява антитіл у сироватці крові (сероконверсія) – до 98%. Було підтверджено, що “AKS-452” викликає сильну змішану імунну відповідь Th1/Th2 проти рецептора-зв’язуючого домену (Receptor Binding Domain, RBD) спайкового білка вірусу. Тестований препарат не потребує особливих умов зберігання, а профіль переносимості відповідний першій фазі випробування вакцин проти КВ.

ВИСНОВОК. Вакцина білкової субодиниці “AKS-452” здатна викликати стійку імунну відповідь Th1/Th2 у пацієнтів з COVID-19 проти рецептора-зв’язуючого домену S-білка коронавірусу.

І на закінчення, ПРО ГРОШІ. До вакцини другого покоління, запропонованої американською фірмою “Akston Biosciences Corporation”, здатною зберігатися за кімнатної температури щонайменше шість місяців, потужні фармакологічні компанії уже виявляють підвищений інтерес. Тепер Тодд Зайон потирає руки – як це гарно, що ми не встигли на перший потяг:

- Днями ми уклали угоду про ліцензування та розвиток виробництва з індійською компанією. У їхньому портфелі поставок на 2023-й рік – близько 100 країн світу, де відсутня належна для вакцин першого покоління медична інфраструктура. В основному – Південно-Східна Азія, Близький Схід та Африка на південь від Сахари.

ДЕШЕВА ВАКЦИНА – ЛІКИ ВІД КОРУПЦІЇ

Чому індійський фармакологічний гігант здає дрібному гравцеві такий колосальний ринок? Усе просто як одноразовий шприц. Ключова тема у великому бізнесі – ціна питання. І це зброя масового враження вакцин другого покоління. Демократичною ціною вони підірвуть ринок і виведуть із гри дорогі вакцини на кшталт “Pfizer”-“BioNTech” і “Moderna”. Містер Зайон сипле сіль на очі конкурентів:

- Ми орієнтуємося на ціну в межах $3-5 за дозу і думаємо, що саме у такому ціновому діапазоні все відбуватиметься у майбутньому. За відсутності корупції у країні, державне субсидування $25-30 за дозу (для мРНК-вакцин) втратить будь-який сенс.

Олександр Рудяченко

Використані джерела:  12345678910111213¸ 1415161718 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-