РФ поширює антивакцинаторську риторику в країнах Східної Європи – експерти

РФ поширює антивакцинаторську риторику в країнах Східної Європи – експерти

Укрінформ
Російські боти та анонімні сторінки поширюють антивакцинаторську риторику та фейки про коронавірус у Чехії, Словаччині та країнах Балтії.

Як передає Укрінформ, про це розповіли європейські експерти з медіаграмотності та інформаційної безпеки під час панельної дискусії «Зворотний бік соцмереж: як поширюється дезінформація та пропаганда і як медіа мають з цим боротися», яка відбулася в рамках Донбас Медіа Форуму-2021.

За словами головного виконавчого директора Міжнародного центру оборони та безпеки (ICDS) та програмного директора "Resilient Ukraine" (Естонія) Дмитра Теперика, робота російських ботоферм у країнах Балтії дуже подібна на українську, адже РФ також має вплив на частину аудиторії та поширює чисельні фейки.

«Висновок простий: не довіряйте повідомленням із соціальних мереж», - відзначив експерт. На його думку, для протидії дезінформації потрібно запровадити медіаграмотність як предмет у школі, а також встановити певну регламентацію соціальних мереж з боку держави, оскільки користувачі не можуть самі отримати доступ до даних про джерело інформації та джерело фінансування тієї чи іншої сторінки.

   Читайте також: Експерти назвали п’ять груп російських фейкових наративів про COVID-19

Своєю чергою, аналітик програми Kremlin Watch Центру європейських цінностей для політики безпеки (Чехія) Адам Сибера відзначив, що у Чехії та Словаччині також поширюється російська дезінформація щодо коронавірусу. Зокрема, у Словаччині поширювали наратив про дієвість російської вакцини «Спутник V», оскільки керівництво країни схвалило її використання. Натомість у Чехії російські ботоферми зробили ставку на антивакцинаторську риторику та новини про неефективність західних вакцин та карантинних обмежень.

«На жаль, люди дуже вразливі до дезінформації та часто вірять анонімним профілям в Інтернеті, а не спеціалістам, яким варто довіряти», - відзначив Сибера.

Як повідомляв Укрінформ, російські медіа, пов’язані з кремлівською владою, проводять інформаційну пропагандистську кампанію, спрямовану проти антикоронавірусних вакцин, розроблених американськими компаніями Moderna i Pfizer.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-