Судова реформа: у ВРП заявляють, що через дії Етичної ради можуть зупинити роботу

Судова реформа: у ВРП заявляють, що через дії Етичної ради можуть зупинити роботу

Укрінформ
В.о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький заявив, що ВРП зупинить роботу, якщо діяльність Етичної ради не відповідатиме Конституції України.

Як передає Укрінформ, його слова цитує пресслужба відомства.

За словами Маловацького, «Вища рада правосуддя здійснила всі підготовчі дії для того, щоб Вища кваліфікаційна комісія суддів України запрацювала вчасно».

Водночас він зауважив, що процес значно затягується, оскільки минуло вже 42 дні (станом на час проведення зустрічі 29 жовтня 2021 року) з дня обрання Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади членів ВККСУ, «однак міжнародні експерти за цей час так і не зв’язалися з українською стороною для проведення першої зустрічі».

Крім того повідомляється, що ВРП упродовж 35 днів не могла отримати контакти цих представників, щоб зв’язатися з ними самостійно.

Читайте також: Судова реформа: ВРП заявляє, що міжнародні представники ігнорують комісію з обрання до ВККС

«Інформація від міжнародних експертів про те, що їх було пізно повідомлено про участь у Комісії, виглядає більше як політична акція, а не правова. В Україні понад два роки не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України, через що склалася катастрофічна ситуація з доступом громадян до правосуддя. Наразі не здійснюють правосуддя 8 судів, а отже, 170 тисяч людей не можуть себе захистити. Із кожним місяцем ситуація погіршується, і ми говоримо про це вже майже два роки», – наголосив Маловацький.

У ВРП також зазначають, що неодноразово звертали увагу Президента України, Верховної Ради, представників посольств та міжнародних партнерів на катастрофічний стан кадрового забезпечення судів та наголошували на необхідності сприяння у пришвидшенні початку роботи ВККСУ.

Маловацький також пояснив ситуацію щодо оцінки Етичною радою діючих та майбутніх членів ВРП. За його словами, якщо у правовому регулюванні щодо обрання та роботи Етичної ради нічого не зміниться і її діяльність не відповідатиме Конституції України, це призведе до вимушеного зупинення роботи Вищої ради правосуддя.

Читайте також: Рада суддів обрала чотирьох кандидатів до Етичної ради

«Якщо Етична рада запрацює з таким правовим регулюванням, яке є зараз, понад 10 членів ВРП будуть вимушені залишити свої посади, оскільки діяльність Етичної ради буде, беззаперечно, неконституційною», – зазначив Маловацький.

При цьому зазначається, що Вища рада правосуддя підтримає будь-яку реформу, яка покращить доступ громадян до правосуддя, зменшить навантаження на діючих суддів, допоможе охочим отримати доступ до професії судді та водночас відповідатиме Конституції України, законам України, буде виваженою і системною.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня до Конституційного суду надійшло подання Верховного Суду щодо конституційності положень закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя.

Читайте також: Посли США, ЄС та Британії закликали Україну подолати корупційний вплив на систему судочинства

23 жовтня Рада суддів України обрала чотирьох кандидатів до Першого складу Етичної ради за квотою Ради суддів України.

Раніше у ВРП повідомили, що члени Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від міжнародних організацій не з’явились на робоче засідання.

На початку серпня Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».

Документ передбачає конкурсні засади добору кандидатів для призначення членом ВРП.

Читайте також: Верховний суд просить КСУ оцінити конституційність судової реформи

Відповідно до закону, має бути створена Етична рада, яка повинна визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

До складу Етичної ради мають входити три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, одна особа, запропонована Радою прокурорів, одна особа, запропонована Радою адвокатів, одна особа, запропонована президією Національної академії правових наук.

Закон містить положення, відповідно до якого Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має оцінити відповідність критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), призначених до набрання чинності цим законом. За результатами такого одноразового оцінювання Етична рада може рекомендувати органу, який призначив члена ВРП, звільнити його.

Читайте також: В Офісі Президента обговорили питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Також у документі визначено порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та повноваження.

10 вересня партнери України представили виконувачу обов’язків голови Вищої ради правосуддя два спільних списки міжнародних експертів для їх відбору і призначення до Етичної ради при Вищій раді правосуддя та відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-