Рада суддів  обрала чотирьох кандидатів до Етичної ради

Рада суддів обрала чотирьох кандидатів до Етичної ради

Укрінформ
Рада суддів України обрала чотирьох кандидатів до Першого складу Етичної ради за квотою Ради суддів України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення оголосив на засіданні РСУ в суботу голова РСУ Богдан Моніч, 23 жовтня.

«Оголошую, що за результатами таємного голосування обраними як кандидати до складу Етичної ради за квотою Ради суддів України є: Кишакевич Лев Юрійович — суддя Верховного суду у касаційному кримінальному суді, Трясун Юрій Ростиславович — суддя Київського апеляційного суду, третій- Сіверін Володимир Іванович - суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці, четверта — Чумаченко Тетяна Анатоліївна — суддя Верховного суду в Касаційному адміністративному суді», - сказав Моніч.

Він додав, що голоси розподілилися таким чином, що рейтинг склався сам собою.

Зокрема, як було озвучено на засіданні, за Кишакевича члени РСУ віддали 26 голосів, за Трясуна - 24 голоси, за Сіверіна - 20 і за Чумаченко - 17 голосів.

Також РСУ ухвалила направити дані про обраних кандидатів до Вищої ради правосуддя.

Читайте також: Конституційний суд отримав подання щодо судової реформи

Як повідомлялося, 21 вересня 2021 року Рада суддів України оголосила про початок добору кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою РСУ, яка має визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надавати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів Вищої ради правосуддя.

Охочі взяти участь у доборі подавали необхідні документи упродовж 21 вересня 2021 року - 21 жовтня 2021 року включно.

За інформацією РСУ, на участь у доборі надійшли документи від 8 кандидатів, а саме: Ганни Вронської — судді Верховного Суду у Касаційному господарському суді, Лева Кишакевича — судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, Олександра Короткевича — судді Вищого господарського суду України, Віктора Панкулича — судді Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, Володимира Сіверіна - судді Східного апеляційного господарського суду у відставці, Сергія Сотнікова — судді Північного апеляційного господарського суду, Юрія Трясуна — судді Київського апеляційного суду та Тетяни Чумаченко — судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді.

Раніше, на засіданні 13 вересня жоден із кандидатів до складу Етичної ради за квотою Ради суддів України не набрав необхідної кількості голосів.

Голова РСУ Богдан Моніч, коментуючи це питання, наголосив на недосконалості законодавства, оскільки, як стверджують в РСУ, навіть обраний кандидат від суддів не матиме права голосу в цьому органі.

Таким чином, РСУ вирішила розробити власний документ, який регулюватиме процедуру надання пропозицій щодо кандидатів на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України.

Читайте також: Посли США, ЄС та Британії закликали Україну подолати корупційний вплив на систему судочинства

Як відомо, 3 серпня Президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України” (№3711-Д).

Згідно з законом, до складу Етичної ради РСУ має делегувати трьох осіб з-поміж суддів або суддів у відставці, які в складі Етичної ради мають визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надавати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-