Зеленський підписав закони про перезапуск ВККС та реформу Вищої ради правосуддя

Зеленський підписав закони про перезапуск ВККС та реформу Вищої ради правосуддя

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№3711-Д).

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у стані картці проходження законопроєкту на сайті Верховної Ради.

"Повернуто з підписом від Президента", - зазначається у повідомленні.

Документ передбачає, що перший склад конкурсної комісії з відбору членів ВККС розпочинає роботу за умови призначення щонайменше чотирьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями. Рішення першого складу конкурсної комісії є ухваленим, якщо за нього проголосували не менше чотирьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями. У разі однакової кількості голосів «за» і «проти» голоси трьох членів конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Читайте також: Разумков підписав три закони, необхідні для судової реформи

Також Президент підписав закон №5068 "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя", який передбачає реформу відомства.

Цей документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП. Серед іншого, закон встановлює порядок утворення та діяльності Етичної ради, яка протягом трьох місяців з дня затвердження її персонального складу проведе оцінювання відповідності членів ВРП, окрім голови Верховного Суду, обраних до набрання чинності цього документу, критеріям професійної етики та доброчесності. За результатами такого оцінювання Етична рада може ухвалити рішення про внесення відповідному органу, який обрав члена ВРП, мотивовану рекомендацію про його звільнення.

Читайте також: Вето на закон про ВККС: чому президент повернув документ до парламенту

Як повідомлялося, парламент ухвалив закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№3711-Д) 29 червня. 8 липня Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради цей закон зі своїми пропозиціями, де вказав, що закон містить положення, які не узгоджуються між собою. 13 липня Верховна Рада ухвалила в цілому з пропозиціями Президента Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (3711-д).

14 липня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя", який передбачає реформу відомства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-