Конституційний суд отримав подання щодо судової реформи

Конституційний суд отримав подання щодо судової реформи

Укрінформ
До Конституційного суду надійшло подання Верховного Суду щодо конституційності положень закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя.

Як передає Укрінформ, відповідна інформація оприлюднена на сайті суду.

Зазначається, що подання надійшло 13 жовтня. Наразі документ перебуває на розгляді у суді.

Як повідомляв Укрінформ, 8 жовтня пленум ВС ухвалив звернення до КС щодо перевірки відповідності Конституції норм закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя.

На початку серпня Президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя».

Читайте також: У ВСУ оцінили брак суддів в Україні: майже три тисячі вакансій

Документ передбачає конкурсні засади добору кандидатів для призначення членом ВРП.

Відповідно до закону, має бути створена Етична рада, яка повинна визначати, чи відповідає кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності, й надати список кандидатів, котрі рекомендуються для призначення на посади членів ВРП.

До складу Етичної ради мають входити три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів, одна особа, запропонована Радою прокурорів, одна особа, запропонована Радою адвокатів, одна особа, запропонована президією Національної академії правових наук.

Читайте також: В Офісі Президента обговорили питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

Закон містить положення, відповідно до якого Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має оцінити відповідність критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), призначених до набрання чинності цим законом. За результатами такого одноразового оцінювання Етична рада може рекомендувати органу, який призначив члена ВРП, звільнити його.

Також у документі визначено порядок діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус та повноваження.

Читайте також: Як суддівська мафія використовує демократію задля того, щоби її знищити

10 вересня партнери України представили виконувачу обов’язків голови Вищої ради правосуддя два спільних списки міжнародних експертів для їх відбору і призначення до Етичної ради при Вищій раді правосуддя та відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Члени Ради суддів на засіданні 13 вересня відмовились делегувати своїх представників до Етичної ради, яка має перевіряти на доброчесність кандидатів та членів ВРП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-