У ВСУ оцінили брак суддів в Україні: майже три тисячі вакансій

У ВСУ оцінили брак суддів в Україні: майже три тисячі вакансій

Укрінформ
Зараз в Україні не вистачає близько трьох тисяч суддів: через високе навантаження людей не утримує навіть висока зарплата.

Про це в програмі "Неофициальный разговор" телеканалу "Дом" повідомив суддя Верховного Суду Олег Ткачук, передає Укрінформ.

"Це велика проблема. Немає суддів в деяких районах… У Харкові зараз в апеляційному суді лише десять суддів зі 115. Виходить, що можливість розглянути справу вчасно за місяць або за два дуже обмежена. Кожен суддя працює фактично за 11 відсутніх", - зазначив Ткачук.

Бракує суддів і у Верховному Суді, штат якого має становити 200 осіб. "Але 200 осіб ніколи не було, зараз - 187", - уточнив суддя.

За його словами, співробітники йдуть, зокрема, через складні умови праці, високе навантаження: "Суддя в таких умовах працює, що він, власне кажучи, не бачить своїх рідних. У нас немає суботи, неділі. Як правило, робочий день судді починається о 8-й ранку і закінчується близько 11-ї години ночі. І так триває чотири останні роки у Верховному Суді".

Читайте також: Вища рада правосуддя з початку року звільнила 167 суддів

Ткачук зауважив, що людей не утримує навіть висока суддівська зарплата.

"Є люди, які прийшли у судову систему, не маючи суддівського стажу. Звичайно, у них зарплата менша, ніж у тих суддів, у яких 40 років стажу. Моя зарплата - 75 (прожиткових – ред.) мінімумів", - розповів суддя. Нагадаємо, з 1 липня прожитковий мінімум для працездатних українців становить 2 379 грн.

На переконання Ткачука, для укомплектування судів чесними професійними кадрами повинна запрацювати оновлена Вища кваліфікаційна комісія, яка оцінює кандидатів.

Читайте також: В Офісі Президента обговорили питання відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів

"І Венеційська комісія, і посли європейських країн, як і європейська спільнота, вимагають, щоб Україна була частиною європейської спільноти. І вони наполягають на тому, щоб судова реформа була завершена. Щоб була по-новому створена Вища кваліфікаційна комісія суддів, Вища рада правосуддя, щоб пройшли перевірку чинні судді та були призначені нові", - підсумував Ткачук.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний Суд звернувся до КСУ з приводу конституційності норм закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-