Судова реформа: ВРП заявляє, що міжнародні представники ігнорують комісію з обрання до ВККС

Судова реформа: ВРП заявляє, що міжнародні представники ігнорують комісію з обрання до ВККС

Укрінформ
Члени Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від міжнародних організацій не з’явились на робоче засідання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Вища рада правосуддя.

"25 жовтня члени Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від міжнародних та іноземних організацій не з’явились на робоче засідання", - ідеться у повідомленні.

Вища рада правосуддя запросила членів Конкурсної комісії на чергову робочу зустріч з метою обговорення нагальних питань, пов’язаних із початком її роботи.

"У листах до суб’єктів формування Конкурсної комісії Рада просила забезпечити присутність на зустрічі 25 жовтня 2021 року членів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями. Однак, незважаючи на створення всіх умов для участі онлайн, члени Конкурсної комісії повідомили про неможливість участі в засіданні", - наголосили у ВРП.

Читайте також: Вища рада правосуддя призначила членів комісії, яка обиратиме членів ВККСУ

За словами виконувача обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького, ВРП, зі свого боку, вживає всіх необхідних заходів для початку роботи першого складу Конкурсної комісії.

«Зважаючи, що комісія є незалежним органом, який діє при ВРП, Рада не має змоги рухатися далі в організації цього процесу доти, доки на засіданні не будуть присутні члени від міжнародних організацій і не буде кворуму в комісії. Ми дуже хотіли б дізнатися, коли члени комісії від іноземних організацій будуть готові виконувати свої обов’язки хоча б в онлайн-режимі», – зазначив Маловацький.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч висловив занепокоєння, що члени комісії від міжнародних організацій впродовж місяця не виходять на зв’язок. «Наші члени Конкурсної комісії вже двічі приходили на робочі зустрічі і готові стати до роботи», – наголосив він.

У ВРП нагадали, що останні кілька років судова влада України перебуває у стані перманентного реформування.

Читайте також: Рада ухвалила закон про перезапуск ВККС

"Через недосконалі законодавчі ініціативи впродовж двох років не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України. У результаті в судах не заповнені понад 2000 вакансій, не завершені процедури кваліфікаційного оцінювання щодо понад 2000 суддів, не розпочаті нові процедури добору та заповнення суддівських вакансій, внаслідок чого наявний значний кадровий дефіцит у судах", - наголосили у ВРП.

Рада занепокоєна масовим звільненням суддів та не наповненням судів новими кадрами. Наразі не здійснюється правосуддя у 8 судах першої інстанції. Таким чином, близько 136,7 тисячі громадян залишаються без доступу до правосуддя.

"Посли іноземних держав заявляють про необхідність судової реформи в Україні. Однак залишається незрозумілим, що насправді перешкоджає представникам негайно долучитися до виконання закону щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Виникає запитання: хто блокує такі необхідні для українських громадян зміни?", - наголосили в ВРП.

Як повідомляв Укрінформ, 18 жовтня до Конституційного суду надійшло подання Верховного Суду щодо конституційності положень закону про порядок обрання і призначення членів Вищої ради правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-