Криголам «Ноосфера» поновить дослідження Антарктики після діагностики на заводі

Криголам «Ноосфера» поновить дослідження Антарктики після діагностики на заводі

Укрінформ
Англійський криголам James Clark Ross, придбаний Україною і переданий дослідникам Антарктики під іменем «Ноосфера», вирушить у чергову наукову експедицію до шостого континенту після технічного обслуговування і можливого ремонту.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив на зустрічі з журналістами директор Національного антарктичного наукового центру (НАНЦ) Євген Дикий, демонструючи Президенту Володимиру Зеленському океанографічне устаткування дослідницького судна.

«Криголам «Ноосфера», що є ровесником відновленої української державності, потребує технічного обслуговування і можливого ремонту. З цією метою Національний антарктичний науковий центр МОН направить його у грудні або січні на один із судноремонтних заводів перш ніж відправити у Світовий океан», - зазначив директор НАНЦ.

«Ноосфера»: Україна перейменувала куплений у Британії криголам / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

За його словами, екіпаж науково-дослідного судна в складі 27 моряків і 50 науковців може два місяці перебувати в автономному плаванні, здійснюючи дослідження у складних умовах поблизу Антарктиди. Криголам оснащений вісьмома спеціалізованими лабораторіями і розрахований на роботу експедицій в умовах низьких температур, що дає змогу вітчизняним дослідникам значно розширити діапазон досліджень.

Читайте також: «Ноосфера»: Україна перейменувала куплений у Британії криголам

«Судно долає однометрову кригу в штатному режимі, але здатне пробивати собі шлях у льодах товщиною 3-4 метри, а також забезпечене дослідницькими інструментами, що дозволяють піднімати на борт проби з 8-кілометрових океанських глибин. Якщо правильно експлуатувати криголам, як це було досі, то він ще послужить не менше 20 років дослідникам Антарктиди», - акцентував керівник НАНЦ.

Як він зазначив, своє нинішнє наймення «Ноосфера» криголам отримав на честь першого президента Академії наук України академіка Володимира Вернадського, відомого розробкою цілісного вчення про біосферу, живу речовину та еволюцію біосфери в ноосферу. Не випадково й українська антарктична станція названа його іменем.

Читайте також: ПАР хоче досліджувати Антарктику з використанням українського криголама

Керівник НАНЦ додав, що назву судна «Ноосфера» затвердив Президент Зеленський після сотень пропозицій, які були оприлюднені в соцмережах.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Зеленський також доручив сьогодні Міністерству освіти та науки розробити масштабну програму з відродження наукового флоту України у кількості 36 суден.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-