«Ноосфера»: Україна перейменувала куплений у Британії криголам

«Ноосфера»: Україна перейменувала куплений у Британії криголам

Фото
Укрінформ
Придбаний за кошти держави британський науково-дослідний криголам James Clark Ross отримав назву «Ноосфера». Він забезпечуватиме логістику для української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Як передає Укрінформ, з посиланням на Офіс Президента, під час робочої поїздки до Одеської області глава держави Володимир Зеленський оглянув криголам.

«Після проходження всіх необхідних процедур та зміни назви судна на «Ноосфера» криголам уже цьогоріч вийде в океан і візьме курс на Антарктиду в напрямку української полярної станції «Академік Вернадський», - йдеться у повідомленні

Цей криголам раніше перебував у складі Британської антарктичної місії під назвою James Clark Ross. Цього року судно продали Національному антарктичному науковому центру Міністерства освіти і науки України. 5 жовтня 2021 року криголам зайшов у акваторію Одеського порту. Портом його приписки визначено Одесу», - йдеться у повідомленні.

На борту криголама Зеленський оглянув наукову лабораторію, кают-компанію та центр управління.

Директор Національного антарктичного наукового центру МОН України Євген Дикий продемонстрував главі держави океанографічне устаткування, яке використовують на судні з метою наукових досліджень.

Криголам оснащений вісьмома спеціалізованими лабораторіями та пристосуваннями для відбору будь-яких проб з глибини до 8 км. Відтепер українським дослідникам будуть доступні майже 90% дна Світового океану. Наявність такого судна, пристосованого до роботи в умовах низьких температур, дає змогу значно розширити діапазон наукових досліджень.

«Ноосфера»: Україна перейменувала куплений у Британії криголам / Фото: Ніна Ляшонок. Укрінформ

Раніше українські полярники поскаржилися Президентові на відсутність судна. Сьогодні Зеленський у режимі відеоконференції особисто повідомив дослідникам, які перебувають на станції «Академік Вернадський», про прибуття довгоочікуваного криголама в Україну.

«Скоро до вас вирушає «Ноосфера». Тож зустрічайте цю українську «наукову красуню». Я вас всіх вітаю!» – сказав він.

Глава держави також розповів, що розроблятиметься масштабна програма з відродження науково-дослідного флоту України, яка включатиме будівництво 36 суден.

Провідний інженер-дослідник Радіоастрономічного інституту НАН України Богдан Гаврилюк зазначив, що придбання криголама є важливою подією для українського флоту. За його словами, нова назва судна – «Ноосфера» – влучно відображає вчення видатного українського науковця Володимира Вернадського. Він зазначив, що українські наукові судна тривалий час не виходили в акваторію та не виконували досліджень.

«Будемо сподіватися, що на Велику землю з території Антарктиди ми повернемося на «Ноосфері», – зауважив дослідник.

Зеленський також поспілкувався з полярниками – учасниками 25-ї Української антарктичної експедиції.

Науковий співробітник відділу геології та геофізики Національного антарктичного наукового центру МОН України Юрій Отруба звернувся до Президента з проханням сприяти продовженню дії цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці до 2030 року.

«Декілька років тому у нас значно збільшилося фінансування антарктичного центру. Якщо ми будемо тримати його на такому рівні, ми зможемо багато чого домогтися в плані наукових досягнень і в плані модернізації станції», – наголосив Отруба.

Читайте також: ПАР хоче досліджувати Антарктику з використанням українського криголама

Крім того, Зеленський ознайомився з можливостями науково-дослідного судна «Борис Александров», яке використовуватиметься для моніторингу дна Чорного моря та збирання екологічних даних. Судно, яке раніше мало назву «Бельгіка», Україна отримала в подарунок від Бельгії.

Читайте також: (Не)дешеве обслуговування криголама, або На халяву науки не буває

Як повідомлялося, в Одесі Президент Володимир Зеленський взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, на якому розглядалися питання початку опалювального сезону, боротьби з поширенням коронавірусу та розвитку портів України.

19 серпня цього року Національний антарктичний науковий центр та установа «Дослідження та інновації» Великої Британії (куди входить Британська антарктична служба) підписали акт про купівлю Україною криголаму «Джеймс Кларк Росс».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-