Мільйонний хабар: завершили розслідування справи ексміністра Злочевського

Мільйонний хабар: завершили розслідування справи ексміністра Злочевського

Укрінформ
Правоохоронні органи завершили розслідування щодо колишнього міністра екології Миколи Злочевського, підозрюваного у спробі підкупу керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро України.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомляє в Телеграмі.

"27 жовтня у справі про можливу співучасть в наданні неправомірної вигоди заступнику генерального прокурора - керівнику САП, підозрюваним у якій є колишній міністр екології, стороні захисту детективами НАБУ повідомлено про відкриття матеріалів досудового розслідування та можливість ознайомитися з ними, починаючи з 28 жовтня 2021 року", - ідеться в повідомленні.

З огляду на здійснення щодо підозрюваного спеціального досудового розслідування його захисник про відкриття матеріалів поінформований.

Рішення про завершення досудового розслідування прийняв процесуальний керівник - прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читайте також: ВАКС вирішив не зменшувати заставу фігурантці справи Злочевського

Як нагадали у САП, 12 червня 2020 року детективами Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури «на гарячому» була затримана група осіб, які намагалися передати неправомірну вигоду розміром 5 млн доларів керівництву антикорупційних органів.

Гроші призначалися на закриття кримінального провадження за підозрою ексміністра екології, яке восени 2019 року Генеральна прокуратура передала до Національного бюро за підслідністю.

Таким чином, був затриманий перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби в Києві, один із керівників групи компаній, афільованої з колишнім міністром екології та природних ресурсів часів президента Януковича та колишній керівник одного з департаментів Державної фіскальної служби України, довірена особа ексміністра екології.

Читайте також: Хабар для НАБУ і САП: суд відмовився зменшити заставу для довіреної особи Злочевського

1 липня 2020 року колишньому міністру екології та природних ресурсів України правоохоронці повідомили про підозру в організації надання неправомірної вигоди заступнику Генерального прокурора - керівнику САП та директору НАБУ. Йому інкриміноване діяння, передбачене ч. 3 ст. 27 - ч. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

За дозволом слідчого судді щодо підозрюваного здійснювалося спеціальне досудове розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів в уряді Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

Читайте також: САП оскаржує ухвалу суду про закриття справи Злочевського

Восени 2016 року із сайту Міністерства внутрішніх справ була знята інформаційно-статистична картка про розшук ексміністра. Інформація про припинення розшуку була внесена на підставі надісланої з Генпрокуратури постанови про скасування державного розшуку Злочевського.

У серпні 2020 року стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України знову оголосило Злочевського у розшук. Того ж місяця колишньому міністру екології та природних ресурсів суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У грудні Печерський районний суд столиці зобов’язав Генпрокурора визначити нову підслідність у справі Злочевського і передати справу від НАБУ до іншого правоохоронного органу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-