Президент про «Бабин Яр»: Це - місце, яке Господь покинув назавжди, а диявол оминає стороною

Президент про «Бабин Яр»: Це - місце, яке Господь покинув назавжди, а диявол оминає стороною

Відео
Укрінформ
Найжахливішим у подіях, що сталися у Києві за часів нацистської окупації, є те, що все це було реальністю.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський на заходах з ушанування 80-их роковин трагедії Бабиного Яру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“80 років тому тут стались жахливі злочини. І речі, про які я скажу далі, теж будуть жахливими. І найжахливіше в них те, що все це не міф, а реальні події, які відбувалися з реальними людьми у жахливій реальності під назвою Друга світова війна, окупація, Голокост. Пандемія цих вірусів почалася у Києві. 19 вересня 1941 року Київ захопили нацисти. Як експертам з облаштування кладовищ по світу, їм одразу впав в очі великий глибокий яр на околиці міста. І перша кров у ньому пролилась уже за тиждень. Гітлерівці розстріляли 752 пацієнтів психіатричної лікарні ім. Павлова”, - заявив Зеленський.

Читайте також: Меморіальний центр «Бабин Яр» назвав перші 159 імен нацистів, які убивали євреїв

За словами Президента, нацисти страчували хворих з практичною метою: "Щоб розрахувати ємність яру, зрозуміти, чи зможе він умістити ту кількість трупів, що відповідає їхнім амбіціям, а саме - вбивство людей у промислових масштабах”.

“У цьому місці нацисти розстріляли більш як 100 тисяч людей. У цьому місці важко говорити - на тисячі років його окупувала тиша. У цьому місці важко дихати — тисячі дітей зробили тут останній подих. У цьому місці важко стояти — тисячі куль збивали з ніг убитих саме тут, в урочищі Бабин Яр, що пронизане болем і криком, кров’ю і смертю. Місце, яке Господь покинув назавжди, а диявол оминає стороною”, - сказав Зеленський.

Читайте також: Влада жорстко реагуватиме на будь-які випадки антисемітизму — Єрмак

Як повідомлялося, 6 жовтня ввечері на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» відбуваються заходи до 80-х роковин трагедії.

Участь у них беруть президенти України, Ізраїлю та Німеччини, інші іноземні гості.

Під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Тут людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа.

Читайте також: Штайнмаєр про Другу світову: Україна і Німеччина повинні разом заповнювати «білі плями»

Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистської армії з міста. За офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли близько ста тисяч людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-