Меморіальний центр «Бабин Яр» назвав перші 159 імен нацистів, які убивали євреїв

Меморіальний центр «Бабин Яр» назвав перші 159 імен нацистів, які убивали євреїв

Укрінформ
Перші 159 імен нацистських солдатів, які вбивали євреїв у Бабиному Яру, назвав Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр”. 

Про це повідомляє пресслужба Меморіального центру, передає Укрінформ.

“Протягом 80 років, незважаючи на велику кількість свідчень, зібраних після війни, злочинці так і не були засуджені. Меморіальний центр розпочав збір доказів і свідчень, які розкривають правду про страшну трагедію. І до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру випустив першу частину розлогого дослідження щодо тих, хто вбивав українських євреїв 29 та 30 вересня 1941 року. Тоді лише за два дні в Бабиному Яру розстріляли щонайменше 33 771 людину”, - йдеться у повідомленні.

У відомстві кажуть, що командири нацистських підрозділів, які здійснювали вбивство, добре відомі історикам. Проте нова інформація, яку нині оприлюднено, детально описує біографії та свідчення командирів і рядових солдатів, які вбивали євреїв, жінок і дітей, молодих та старих у Бабиному Яру.

Читайте також: У Бабиному Яру покажуть документальний фільм про масові розстріли євреїв

Щоб встановити кожного, хто був причетний або брав безпосередню участь у розстрілах євреїв у Бабиному Яру, Меморіальний центр Голокосту створив наукову робочу групу. Її учасники встановили не тільки факт, що сотні німецьких солдатів, поліцейських особового складу СС були причетні до розстрілів у Бабиному Яру, а й відкрили світові імена перших 159 нацистів, які брали участь у вбивстві.

“Це були люди з усієї Німеччини й інших країн, що перебували під нацистським контролем. Їм було від 20 до 60 років. Деякі були освіченими, інші - ні. Серед них були інженери та вчителі, водії та продавці. Деякі були одружені. Переважна більшість після війни повернулася до нормального життя. Солдати, які здійснили страшну розправу, дали свідчення на суді й були визнані невинними, за винятком небагатьох командирів та рядових”, - зазначено у повідомленні.

Читайте також: У Києві проходить Марш пам'яті розстріляних у Бабиному Яру

Так, голова Академічної ради Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, засновник організації “Яхад-ін Унум” отець Патрік Дебуа розповів, що одні вбивали, інші забирали євреїв із їхніх будинків, треті забирали їхні речі та багаж. Одні давали зброю, а інші подавали бутерброди, чай і горілку вбивцям.

Він послався на протокол свідчень німецького вбивці: з ранку до п’ятої вечора тривали розстріли, у яких вбивали тисячі за тисячами, а звідти солдатів везли на гуляння, де їм давали алкоголь і приводили жінок. Дебуа зазначив, що один із убивць, описаний у свідченнях, під час досліджень розказав, як після розстрілів підрозділ відправляли в курортне місто, щоб “відновитися”, перш ніж вони поверталися на фронт.

Історик, заступник голови Академічної ради Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр” Андрій Уманський пояснив, що мало кого з цих чоловіків потурбували органи правосуддя після Другої світової війни. Так, за його словами, з есесівців лише Пауль Блобель, Куно Каллсен, Август Гефнер, Адольф Янсен і Крістіан Шульте були засуджені за злочин у Бабиному Яру. Енгельберт Кройцнер був єдиним поліцейським, засудженим за причетність до вбивств. Жоден інший член СС, поліцейський чи солдат Вермахту ніколи не був засуджений, хоча багато хто визнавав свою причетність у післявоєнних показаннях.

Читайте також: До 80-х роковин Бабиного Яру в Києві закладуть перші «камені спотикання»

У повідомленні Меморіального центру містяться свідчення декого з тих, хто брав участь у розстрілах. Також наведений список зі 159 імен нацистів, що розстрілювали євреїв у Бабиному Яру.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні нині тривають заходи до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру. Зокрема, 6 жовтня у Києві пам’ять загиблих у Бабиному Яру вшанують Президенти Ізраїлю та ФРН, голови парламентів Австрії, Чехії, Швеції, Словаччини, Польщі, Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-