У Бабиному Яру покажуть документальний фільм про масові розстріли євреїв

У Бабиному Яру покажуть документальний фільм про масові розстріли євреїв

Укрінформ
У вівторок, 5 жовтня, у Києві відбудеться показ нового документального фільму Сергія Лозниці «Бабин Яр. Контекст».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

«Прем’єра відбудеться в межах офіційних заходів до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру. Стрічку покажуть в урочищі, на сцені біля пам’ятника «Менора», - ідеться в повідомленні.

Також повідомляється, що в межах показу фільму відбудеться прем’єра твору «In memorium» композитора Валентина Сильвестрова у виконанні Київського камерного хору під керівництвом українського хорового диригента Миколи Гобдича.

Заходи проходитимуть з 19-ї до 22- години.

Як зазначається, документальний фільм «Бабин Яр. Контекст» створений нідерландською компанією Atoms & Void на замовлення Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Стрічка заснована на архівних матеріалах і розповідає про події, які призвели до вбивства 33 771 єврея в окупованому нацистами Києві 29-30 вересня 1941 року, а також про наслідки цієї трагедії.

«Бабин Яр. Контекст» вже відзначений нагородами – премією «Золоте око» на Каннському міжнародному кінофестивалі та премією імені Шанталь Акерман на Єрусалимському міжнародному кінофестивалі як кращий іноземний документальний фільм.

Багато унікальних кадрів у фільмі глядач побачить уперше. У ньому використані матеріали з Красногорського архіву, Бундесархіву та німецьких регіональних архівів, архіву ім. Пшеничного, а також з приватних зібрань.

Читайте також: У Празі пам’ять жертв Бабиного Яру вшанували симфонічним концертом

«Деякі матеріали збереглися дуже добре, деякі були в поганому стані. Реставрація зображень тривала кілька місяців. Нам вдалося знайти документи, з якими не були знайомі навіть фахівці-історики. Наприклад, ми змогли зібрати повністю виступ Діни Пронічевої на Київському процесі. Річ у тім, що в київському архіві Пшеничного зберігалася тільки частина цього матеріалу, а ми знайшли весь знятий матеріал свідоцтва Пронічевої, зокрема кадри, що не ввійшли до випущеного в 1946 році в СРСР кіножурналу», – розповідав про роботу над фільмом Сергій Лозниця.

Читайте також: Вийшла книга про життя і долю автора роману «Бабин Яр» Кузнєцова

Як повідомлялося, в Україні нині тривають заходи до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру. Зокрема, завтра, 6 жовтня, у Києві пам’ять загиблих у Бабиному Яру вшанують Президенти Ізраїлю та ФРН, голови парламентів Австрії, Чехії, Швеції, Словаччини, Польщі, Грузії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-