Штайнмаєр про Другу світову: Україна і Німеччина повинні разом заповнювати «білі плями»

Штайнмаєр про Другу світову: Україна і Німеччина повинні разом заповнювати «білі плями»

Фото
Укрінформ
Корюківська трагедія 1943 року є однією з "білих плям" в історії Другої світової війни, і заповнювати її український та німецький народи мають разом.

Про це федеральний президент Федеративної Республіки Німеччина Франк-Вальтер Штайнмаєр сказав під час візиту до міста Корюківка Чернігівської області після зустрічі з молоддю та педагогами в опорній школі громади №1, передає кореспондент Укрінформу.

"Залишились "білі плями", і ми маємо їх заповнювати. І для цього нам треба співпрацювати. Ми не маємо права забути цю трагедію", - сказав високий гість.

Він зазначив, що в Німеччині людям знадобилося багато часу, щоб наблизитись до усвідомлення масштабності Корюківської трагедії. На його думку, аби подібного в майбутньому не повторилося, треба зберегти пам'ять про неї для наступних поколінь.

Читайте також: Штайнмаєр вшанував пам'ять жертв Корюківської трагедії

На зустрічі Штайнмаєр розпитував молодих людей про те, що вони знають про трагедію свого міста, цікавився родинними переказами та думками про цю історичну подію. Присутні охоче ділилися сімейними історіями, говорили про те, що в підручниках з історії України досі немає розділу про Корюківську трагедію, і цю прогалину треба заповнювати.

"Школа - це основне місце, де діти можуть дізнатися про Корюківську трагедію, і це треба враховувати. Бо в інших містах України молодь про неї часто взагалі нічого не чула", - зауважила одна зі старшокласниць.

Інший учень говорив про необхідність активніше виносити відповідну інформацію за межі Корюківки й навіть України, щоб більше людей про це знало. Цьому, вважає старшокласник, сприяло би встановлення тісніших контактів між молоддю України та інших держав, зокрема Німеччини.

Читайте також: Президент ФРН прибув до Києва

Свої думки з даного питання на зустрічі висловлювали також учителі та історики.

У свою чергу, Штайнмаєр цікавився можливістю ідентифікувати імена більшої кількості загиблих у Корюківці мирних жителів, обіцяв сприяти активізації обміну українським та німецькими школярами і докласти зусиль, аби Корюківка знайшла в Німеччині місто-партнера і могла розвиватися швидшими темпами.

Модерувала спілкування в навчальному закладі Надзвичайний Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен. На заході, окрім українських, були присутні також німецькі журналісти, історики, дипломати.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув до Києва. Планується, що окрім Корюківки, де проходить ушанування пам'яті жертв трагедії 1943 року, він зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом, а також відвідає Бабин Яр.

У Корюківці 1, 2 та 9 березня 1943 року нацисти вбили всіх жителів (близько 7 тис. осіб), а саме містечко спалили. У матеріалах Нюрнберзького процесу цю трагедію визначено як наймасовіше знищення місцевого населення на окупованих територіях за весь період Другої світової війни. Більшість убитих тоді корюківчан - діти, жінки та люди похилого віку.

Каральну акцію гітлерівці провели у відповідь на знищення партизанами німецького гарнізону, що дислокувався в Корюківці. Партизани з лісу спостерігали за діями ворога, але наказу від командування якось допомогти і врятувати цивільне населення міста партизани, які рвалися у бій, так і не отримали.

Фото Наталії Потапчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-