У Києві вшановують пам'ять жертв Бабиного Яру

У Києві вшановують пам'ять жертв Бабиного Яру

Відео
Укрінформ
У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» тривають заходи до 80-х роковин трагедії.

Транслацію веде Офіс Президента, передає Укрінформ.

Участь у вшануванні загиблих беруть президенти України, Ізраїлю та Німеччини - Володимир Зеленський, Іцхак Герцог та Франк-Вальтер Штайнмаєр, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Очікується, що лідери виступлять із промовами.  Пам'ятні заходи відбуваються за участі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови парламенту Грузії Каха Кучави, спікера Риксдагу Швеції Андреаса Норлена, Маршалка Сенату Республіки Польща Томаша Гродзького та представників інших іноземних делегацій.

За даними організаторів, під час церемонії Державний симфонічний оркестр Німеччини виконає 13-ту симфонію Дмитра Шостаковича «Бабин Яр», написану у 1962 році на основі однойменної поеми Євгена Євтушенка.

Читайте також: Меморіальний центр «Бабин Яр» назвав перші 159 імен нацистів, які убивали євреїв

Протягом вечора звучатимуть твори у виконанні класичних музикантів, а в синагозі «Місце для роздумів», що була представлена цієї весни, кантор зачитає молитву в пам’ять про загиблих.

Також має бути представлений новий об’єкт Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» – «Кристалічна стіна плачу» всесвітньо відомої художниці Марини Абрамович.

Інсталяція «Кристалічна стіна плачу» в Бабиному Яру / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Раніше організатори повідомляли, що «Кристалічна стіна плачу» є одним із найбільших у Європі артоб’єктів, збудованих протягом останнього десятиліття. Її довжина сягатиме 40 метрів, а висота - 3 метрів. Головні матеріали, використані в інсталяції, – українське вугілля антрацит і кристали кварцу з Бразилії. Одночасно біля об’єкта можуть перебувати до 40 людей.

Читайте також: Зеленський: Збереження пам’яті про Бабин Яр – наш обов’язок перед майбутніми поколіннями

Як повідомлялося, під час Другої світової війни нацисти, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов'язане з'явитися до Бабиного Яру. Людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. Цього та наступного дня жертвами розправи стала 33 771 особа.

Загалом масові вбивства в урочищі тривали до самого відходу нацистів з міста: за офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли близько ста тисяч людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-