Росія незаконно ув’язнила 121 українця з політичних мотивів – Денісова

Росія незаконно ув’язнила 121 українця з політичних мотивів – Денісова

Укрінформ
На сьогодні в ув'язненні перебуває 121 громадянин України, яких РФ незаконно позбавила волі з політичних мотивів.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила на зустрічі з верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим, передає Укрінформ.

“На сьогодні в ув’язненні перебуває 121 громадянин України, яких Росія незаконно позбавила волі за політичними мотивами, з них 86 - кримські татари. Вони зазнають репресій через релігійні переконання, піддаються жорстокому поводженню та катуванню”, - заявила омбудсмен.

Читайте також: У парламенті Чехії засудили затримання Росією кримських татар

За її словами, громадян України окупанти переслідують навіть за проукраїнську позицію родичів, які проживають на підконтрольній українському уряду території.

“Сьогодні стало відомо про обшуки у матері українського добровольця і громадського активіста Станіслава Краснова в тимчасово окупованому Сімферополі. Їх було проведено з порушенням процесуальних прав, без залучення адвокатів. При цьому пошкоджено майно 74-річної жінки, а її саму безпідставно тримали упродовж декількох годин у так званому «слідчому управлінні ФСБ»”, - зазначила Денісова.

Під час зустрічі обговорювалося також питання забезпечення освітніх прав угорської національної меншини. Уповноважена ВР зазначила, що з вересня цього року на Закарпатті запрацювала українсько-угорська міжвідомча робоча група з питань освіти у розширеному форматі із залученням громадськості, яка покликана поліпшити якість організації освітнього процесу у поліетнічному середовищі регіону.

Читайте також: МКІП занепокоєне долею кафедр українознавства в угорських вишах

Денісова також звернула увагу на проблеми, з якими стикається ромська громада, бо, за її словами, в умовах пандемії COVID-19 доступ до інформації, соціальних, освітніх, медичних послуг, працевлаштування, документування набули ще більшої актуальності.

Український омбудсмен і верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин домовилися про подальшу співпрацю та продовження діалогу для захисту прав національних меншин та корінних народів в Україні.

Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-