Ткаченко оглянув будівництво музею Голодомору-геноциду

Ткаченко оглянув будівництво музею Голодомору-геноциду

Фото
Укрінформ
Наприкінці листопада 2021 року у Міністерстві культури та інформаційної політики презентують концепцію експозиції другої черги Національного музею Голодомору-геноциду.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Фейсбуці.

"Проінспектував будівництво Меморіального комплексу пам'яті жертв Голодоморів в Україні. Як і планувалося, до 24-го серпня 1-й етап робіт завершили. На об’єкті вже закінчена реконструкція будівлі «Зала пам’яті» з благоустроєм прилеглої території, будівництво ліфту та інженерного колектору з шахтним стовбуром. Уже 7 вересня тут буде відкрита оновлена інтерактивна експозиція", - написав Ткаченко.

Він зазначив, що попереду чекає фінальна стадія будівництва 2-го етапу – зведення будівлі нового музею із благоустроєм прилеглої паркової території, будівництво пішохідного мосту та відкритої автомобільної стоянки на Дніпровському узвозі. За його словами, вже наприкінці листопада 2021 року відбудеться презентація концепції експозиції 2-ї черги, і після цього розпочнуться роботи над інженерною частиною і введенням в експлуатацію.

"Проєкт є вкрай непростим. І з боку безпосередньо конструкції та специфіки її розташування, і з точки зору правильно підібраних візуальних рішень. Музей Голодомору має на меті не просто ознайомити людей з трагічними подіями ХХ століття, а й транслювати вагомий меседж – «пам’ятати, щоб бути». Це і збереження пам’яті про жертв і постійне нагадування того, що українці пережили найжахливіший геноцид – знищення голодом", - додав міністр.

Як повідомлялося, Національний музей Голодомору-геноциду утворено за наказом Кабінету Міністрів України 8 липня 2009 року, а фактичне відкриття музею відбулося у серпні 2009 р.

Перша черга комплексу була побудована у 2008 році. Друга черга комплексу почала реалізовуватися в 2017 році.

Читайте також: У Києві відбудеться міжнародний форум «Голодомори: пам’ятаємо, вшановуємо»

Перша черга Національного музею Голодомору-геноциду (Меморіал жертв Голодомору) зведена у 2008—2010 роках для увічнення пам'яті мільйонів людей, які загинули від штучно створеного у 1932—1933 рр. керівництвом СРСР голоду, що став інструментом здійснення геноциду українського народу. Меморіальний комплекс відвідують офіційні делегації іноземних держав.

31 липня 2015 року Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні» отримав нову назву — Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Необхідність зміни в назві пов'язана з вживанням в однині назви геноциду українського народу. Адже на сьогодні в Україні на юридичному та законодавчому рівні статус «Голодомор» має лише геноцид 1932—1933 років. Події 1921—1923 рр. та 1946—1947 рр. кваліфікуються як масовий голод, геноцидний характер якого наразі не доведено. Отже, вживання слова «голодомор» у множині - нівелює поняття Голодомору 1932—1933 рр. як геноциду, викликає критику з боку світової спільноти та опонентів, і є приводом для невизнання Голодомору як геноциду українського народу.

Читайте також: Подружжя Зеленських у Вашингтоні вшанувало пам'ять жертв Голодомору

28 листопада 2020 року, під час вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів дофінансувати проєкт комплексу Національного музею Голодомору-геноциду.

Фото: Олександр Ткаченко, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-