Уряд пропонує внести зміни у закони про визнання організації терористичною

Уряд пропонує внести зміни у закони про визнання організації терористичною

Укрінформ
Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт №5872 “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання організації терористичною”.

Текст документа оприлюднено на сайті парламенту, передає Укрінформ.

Проєктом закону пропонується встановити, що терористична організація — це стійке ієрархічне об’єднання декількох осіб (п’ять і більше), яке створене з метою здійснення терористичної діяльності, у межах якого здійснено розподіл функцій, встановлено певні правила поведінки, обов'язкові для цих осіб під час підготовки і вчинення терористичних актів.

Згідно з документом, організація визнається терористичною, якщо хоч одна особа, яка є членом її або має інший звʼязок з нею, здійснює терористичну діяльність, за умови, що ця діяльність охоплюється умислом хоча б одного з організаторів чи керівників (керівних органів), або кінцевого бенефіціарного власника. Окрім цього, організація визнається терористичною за рішенням суду про визнання винною особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 258 "Терористичний акт" та 258-5 "Фінансування тероризму" Кримінального кодексу України, яке набрало законної сили, за умов встановлення зазначених вище ознак.

Водночас, як зазначається у законопроєкті, організація визначатиметься терористичною незалежно від наявності чи відсутності в неї передбаченої законодавством організаційно-правової форми, статусу юридичної особи, її реєстрації уповноваженими органами України чи інших держав.

Читайте також: Після саміту Кримської платформи можливі провокації й теракти з боку РФ – експерт

Законопроєкт передбачає, що відомості щодо організації, визнаної судом терористичною, протягом п’яти робочих днів з дня надходження з Державної судової адміністрації України до Служби безпеки України електронної копії рішення суду, яке набрало законної сили, вносяться до Переліку терористичних організацій, який формує і веде СБУ. Порядок формування та ведення такого Переліку встановлює Кабінет Міністрів.

При цьому передбачено, що СБУ забезпечує оприлюднення на офіційному сайті відомостей щодо визнання організації терористичною протягом трьох робочих днів з дня її внесення до Переліку терористичних організацій.

Згідно з документом, підставою для вилучення організації з Переліку є скасування рішення суду, яким члени або уповноважені особи, визнані судом винними у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями 258 та 258-5 ККУ.

Законопроєкт передбачає, що діяльність організації, визнаної терористичною, на території України забороняється, належні їй майно та активи на території України конфіскуються.

Як повідомлялося, 26 серпня Кабінет Міністрів погодив проєкт закону про зміну порядку визнання організацій терористичними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-