Після саміту Кримської платформи можливі провокації й теракти з боку РФ – експерт

Після саміту Кримської платформи можливі провокації й теракти з боку РФ – експерт

Укрінформ
У прагненні протистояти Кримської платформі, яка повернула питання окупації Криму до міжнародного порядку денного, Росія може піти на нові провокації, зокрема й теракти.

Таку думку в ефірі телеканалу "Дом" висловив глава Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв, передає Укрінформ.

За його словами, "Кримську платформу" вже підтримали 46 країн, але Україні потрібно працювати над розширенням кількості держав-учасників. Зокрема, йдеться про залучення країн Азії та Близького Сходу.

Читайте також: Чубаров - про реакцію Лаврова на Кримську платформу: Росія в розпачі

"Сьогодні ми чітко бачимо, що "Кримську платформу" підтримав практично весь цивілізований світ, переважно це країни західного світу: Сполучені Штати Америки, Канада, Європа. Але ми у меншості бачимо тут Азію, Близький Схід... Над цим треба теж працювати, і дуже важливо, щоб вони також були присутні та брали участь у цьому процесі", — уточнив глава Кримськотатарського ресурсного центру.

Він нагадав, що на етапі підготовки установчого саміту Росія намагалася тиснути на країни, які планували підтримати "Кримську платформу". Барієв вважає, що РФ продовжить свій тиск і зараз. Не виключає експерт і провокацій у низці країн, які приєдналися до Платформи.

"Що буде далі? Я думаю, що з Російською Федерацією у будь-якому разі жартувати не можна. Ми реально розуміємо, що, якщо вони заявляють, то вони намагатимуться робити нам симетричну відповідь, або асиметричну відповідь. Тут можна по-різному трактувати, але я не виключаю й того, що будуть різні провокації у тих країнах, які підтримали. Вони можуть бути політичні. Я не виключаю й того, що у деяких країнах можуть бути й якісь більш екстремістські дії, а, можливо, й терористичні", — продовжив Барієв.

Читайте також: Кулеба - про декларацію Кримської платформи: Це найсильніший документ із 2014 року

Він навів як приклад ситуацію, яка склалася в Туреччині після того, як 24 листопада 2015 року турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24. Тоді Туреччина, страждаючи внаслідок терактів, була змушена вибачитися перед Кремлем.

"Згадаймо ситуацію, коли підбили російський літак у Туреччині. І Туреччина не могла оговтатися від терористичних актів, поки не вибачилася перед Росією. І це було вже у 2015 році", — нагадав Барієв.

Він акцентував, що країни, які підтримали "Кримську платформу", усвідомлюють загрозу, що виходить від Кремля, та прагнуть відновити міжнародний правопорядок.

"Тому тут, звісно, всі країни, які брали участь у "Кримській платформі", — вони чітко розуміють, що уособлює Росія. Всі, звичайно, йшли з добрим посилом, що ми хочемо розв'язати цю проблему. І я думаю, ті країни, які зібралися в Києві на саміті, — вони рятували світ і намагалися повернути міжнародний правопорядок", — підсумував Барієв.

Читайте також: Яценюк: Кримська платформа – це жорсткий сигнал для Росії

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня відбувся установчий саміт "Кримської платформи" – нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

Учасники Міжнародної "Кримської платформи" у спільній декларації за результатами саміту підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-