В МЗС розповіли про складнощі в евакуації українців з Афганістану

В МЗС розповіли про складнощі в евакуації українців з Афганістану

Укрінформ
Кожен виліт евакуаційного борту, який направляли до Афганістану за громадянами України, супроводжувався «шаленими проблемами».

Про це в ефірі одного з українських телеканалів розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Укрінформ із посиланням на Громадське.

За його словами, Україна домовилася з приватною компанією, аби та вивезла наших громадян. Літак попередили, що о шостій ранку привезуть групу пасажирів, після чого можна буде вилітати.

«Але літак раптом виходить на "рульожку" та відлітає без наших громадян. Ми буквально розвернули один літак у повітрі, через те, що на його борту не було громадян України», ㅡ каже Кулеба.

Читайте також: В Афганістані залишаються понад 230 українців і їхніх родичів – посол

За словами міністра приватна компанія вирішила порушити домовленості та забрала з Афганістану з десяток членів своїх сімей: «Ми їх розвернули на пів шляху до України, сказали: "Без громадян України ми вас прийняти не зможемо"», ㅡ сказав глава МЗС.

Також за словами Кулеби, в аеропорту була дуже складна ситуація з безпекою, особливо через скупчення людей біля воріт. Він розповів, що офіцерам ГУР, які летіли в Афганістан військовим літаком, доводилося просто за шкірки хапати громадян України та витягували з натовпу, щоб вони могли потрапити на борт.

Читайте також: За минулу добу з Кабула евакуювали 12,5 тисячі людей – Пентагон

Окрім, того інші люди теж проривалися на літак.

«Хтось з інших людей, які хочуть вилетіти будь-куди будь-яким літаком, бачать якийсь рух і починають штурмувати цей літак. Дійшло до того, що стюарди змушені були зсередини закривати двері, просто щоб не допустити цю хвилю людей всередину», ㅡ розповів Кулеба.

Як раніше повідомляло агентство з посиланням на посла України в Таджикистані та Афганістані Василя Серватюка, на території Афганістану залишається понад 230 людей, які є громадянами України або їхніми родичами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-