МКІП закликає посилити відповідальність за знищення культурної спадщини

МКІП закликає посилити відповідальність за знищення культурної спадщини

Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики закликає до негайного прийняття Верховною Радою законів про захист культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП в Фейсбуці.

"Через масове руйнування пам’яток історії та архітектури, що відбувається останнім часом в Києві, Міністерство культури та інформаційної наголошує. Наразі у Верховній Раді на розгляді знаходяться два законопроєкти, ініційовані МКІП. Вони покликані значної мірою посилити відповідальність за руйнацію пам’яток нерухомої спадщини. Це законопроєкти Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини (№ 4561) та Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за руйнування та знищення нерухомої культурної спадщини та порушення традиційного характеру середовища (№ 4562)", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Демонтаж «Квітів України»: у КМДА кажуть, що не давали дозвіл й готують позов

Зазначається, що законопроєкти пройшли експертизу фахівців Ради Європи, але Київський міський голова Віталій Кличко, "на відміну від мерів історичних українських міст та голів облдержадміністрацій, відмовився підтримувати їх прийняття".

Крім того, міністерство наголошує: погоджений історико-архітектурний план Києва вже понад місяць чекає на затвердження КМДА. Саме цей документ має лягти в основу Генплану міста, та дозволить протидіяти незаконній забудові історичних ареалів столиці, посилить покарання для недобросовісних забудовників, дасть можливість зафіксувати об'єкти, що мають історичну цінність.

"МКІП використовує усі передбачені законодавством механізми, щоб протидіяти руйнації пам’яток та незаконній забудові їхніх території, зон охорони, історичних ареалів. Проте на сьогодні з-понад 200 судових справ у сфері охорони культурної спадщини, які розглядалися протягом 2021 року за участю МКІП, лише в 6 випадках рішення були прийняті на користь держави. На жаль, на момент завершення судових розглядів історичні будівлі вже були знищені", - повідомляють у МКІП.

У міністерстві наполягають, щоб відповідальність за руйнування матеріальної спадщини була посилена та закликають до негайного прийняття законів № 4561 та № 4562.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві на вулиці Обсерваторній, 6, зранку 20 серпня знесли історичну садибу Барбана.

Раніше ЗМІ повідомляли, що поряд із садибою Барбана та біля будинку Осипа Родіна виконуються будівельні роботи. Зокрема ЗМІ інформували, що 19 серпня почали розбирати столітню садибу Барбана попри протести місцевих жителів. 18 серпня на подвір'я цього будинку намагалися завезти трактор, але його не пропустили активісти з сусідніх будинків.

Читайте також: У КМДА розповіли про проєкт рішення для збереження історичного особняка Баккалинського

Поліція повідомила, що вирішує питання про відкриття провадження через конфлікт довкола будинку Барбана.

У Міністерстві культури та інформаційної політики 19 серпня заявили, що приписи МКІП про заборону будівництва біля садиби Барбана та Осипа Родіна ігноруються столичною владою. У МКІП закликали мера столиці Віталія Кличка негайно зупинити свавілля забудовників.

Садиба Барбана — історичний одноповерховий будинок, зведений наприкінці ХІХ сторіччя.

Садиба Осипа Родіна — будинок другої половини ХІХ ст. у Києві на вулиці Олеся Гончара, 71.

Фото: kyiv.depo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-