Оригінал Конституції Пилипа Орлика та булава Мазепи: виставка у Софійському соборі

Оригінал Конституції Пилипа Орлика та булава Мазепи: виставка у Софійському соборі

Фото, відео
Укрінформ
До України вперше прибув оригінал латиномовної Конституції Пилипа Орлика. 

Побачити цей документ, а також булаву гетьмана Івана Мазепи можна на виставці «Раритети Української козацької держави – Гетьманщини XVII-XVIII ст.: До 30-річчя Незалежності України». Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йшлося під час відкриття виставки у понеділок в Національному заповіднику «Софія Київська».

«До нас прибули два унікальні раритети – це булава Івана Мазепи, яка потім належала Пилипу Орлику, за переказами. І ще один унікальний документ, який вперше покинув межі Швеції, – це Конституція Пилипа Орлика 1710 року. Це перша у світі Конституція. Потім були – американська, польська та інші», - сказала генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська.

Вона додала, що крім цих раритетів, представлені і п’ять універсалів 1687-1702 років, виданих у Батурині гетьманом Іваном Мазепою, з Інституту рукопису Національної бібліотеки ім. Вернадського, а також клейнод Івана Мазепи, який дає нам тяглість від гетьманської України до Української Народної Республіки.

Читайте також: У Кам’янці влаштують музейний вікенд

Водночас Куковальська наголосила, що місце виставки обрано не випадково. Саме у Софії Київській народжувалася Українська держава, саме тут Володимир Хреститель з Ярославом Мудрим споруджували Софійський собор.

«Цікавий факт: з Пилипом Орликом пов’язана сама Софія. Тому що тут він працював писарем у канцелярії митрополита», – акцентувала гендиректорка.

Своєю чергою міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко зазначив, що той факт, що ця виставка відбувається в Софії, говорить про те, що «цій країні не 30 років, цій країні багато століть».

Цей проєкт є прикладом надзвичайно цікавої міжнародної колаборації для того, щоби ми могли побачити, в першу чергу, Конституцію, в якій дуже багато символів. Тому що в ній говориться про кордони України, включно з Кримським ханством. І про те, що це окрема країна, відділена від Московії. І в дні святкування нашої 30-ої річниці дуже символічно, що люди впродовж трьох місяців зможуть побувати в Софії, щоб побачити це», - підкреслив Ткаченко.

На відкритті вставки виступали також міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг.

У Софійському соборі відкрили виставку з оригіналом Конституції Пилипа Орлика та булавою Івана Мазепи / Фото: Генадій Мінченко

Як зазначалося, до України зі Швеції, з бібліотеки міста Лінчопін надійшла гетьманська булава, а латиномовний примірник Конституції - з Державного архіву Швеції у Стокгольмі.

Читайте також: У Національному музеї історії покажуть виставку «Скіфське золото»

На виставці застосовано новітні технології. Завдяки QR-коду можна заглибитися в історію кожного експоната.

Виставка відкриється для широкого огляду 17 серпня і триватиме до 14 листопада.

Як повідомляв Укрінформ, в Україну з ініціативи Президента Володимира Зеленського для тимчасового експонування в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності доправили оригінал Конституції Пилипа Орлика, документ експонуватимуть у Софійському соборі в Києві. Конституція Пилипа Орлика (1710 рік) прибула в Україну вперше за 311 років з часу свого створення.

Читайте також: Усе, чого ви не знали про Конституцію Пилипа Орлика

Документ вважається однією з перших конституцій Європи і фактично проголошував в Україні незалежну республіку з протекторатом шведського короля замість підданства царю, що було великим кроком уперед у політичній думці того часу.

Перша українська Конституція була ухвалена на зборах козацтва біля містечка Тягиня на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року. Вона містить преамбулу, 16 статей та присягу гетьмана. Конституція Пилипа Орлика була укладена у двох примірниках: українською та латинською мовами та має дві староукраїнські редакції. Оригінал, написаний рукою Пилипа Орлика, зберігається в Національному архіві Швеції у Стокгольмі.

2 серпня Президент Володимир Зеленський повідомив, що оригінал Конституції Пилипа Орлика вперше привезуть в Україну 16 серпня з нагоди святкування 30-річчя Незалежності.

Читайте також: Конституція Пилипа Орлика. Повернення через 311 років

11 серпня повідомлялося, що на Київській митниці завершили формальності з оформлення Конституції Пилипа Орлика та гетьманської булави, раритети прямують до місця свого експонування у Софійському соборі у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-