Євроінтеграцію підтримують 62% українців, вступ до НАТО – 54%

Євроінтеграцію підтримують 62% українців, вступ до НАТО – 54%

Опитування
Укрінформ
Вступ України до Європейського Союзу підтримують 62% українців, вступ до Північноатлантичного альянсу — 54%.

Про це йдеться у дослідженні Центру Разумкова "Суспільна підтримка євроатлантичного курсу України: оцінки та рекомендації", оприлюдненому на сайті Центру, передає Укрінформ.

«Якби референдум стосовно вступу України до НАТО відбувся найближчим часом, то в ньому взяли б участь переважна більшість (71%) опитаних українців, що є свідченням високого суспільного інтересу до стратегічного курсу країни. За вступ до НАТО готові проголосувати 54% опитаних українців, проти вступу — 31%, не визначилися з вибором — 15%», - йдеться в дослідженні.

Читайте також: НАТО з 2008 року не зробило жодного кроку до надання Україні ПДЧ — Кулеба

При цьому найбільша частка прихильників вступу зафіксована у віковій категорії 18-29 років — 64%. Зі зростанням віку опитуваних баланс між прихильниками та противниками (зменшення рівня підтримки) змінюється з віком майже лінійно, проте навіть у віковій групі 60+ відносна більшість респондентів (48%) готові проголосувати за вступ, «проти» — 37%.

Зазначається, що дані багаторічного моніторингу громадської думки Центром Разумкова свідчать про досить суттєві зміни позицій українських громадян стосовно ідеї набуття Україною членства в НАТО. У 2002 році громадська думка була поділена навпіл — по 32% «за» і «проти». Протягом 2002-2010 років вдвічі зменшилася частка прихильників, а частка противників вступу удвічі зросла. «Починаючи з 2014 року соціологи фіксували кардинальні зміни у ставленні громадян до перспективи набуття членства в НАТО. Якщо у 2012 році «за» вступ мали намір проголосувати лише 14% респондентів (62% — «проти»), то у квітні 2014 року рівень підтримки вступу зріс до 37% (42% — «проти»), а в листопаді 2015 року — до 48%, перевищивши частку противників (33%). Незначні коливання результатів упродовж наступних п’яти років (2016-2021 роки) свідчать про стабілізацію рівня суспільної підтримки», - зазначають у Центрі Разумкова.

Крім того, за даними дослідження, рівень суспільної підтримки європейської інтеграції є традиційно дещо вищим, ніж євроатлантичної.

Читайте також: ПДЧ для України буде наступним логічним кроком на шляху до НАТО - американський сенатор

«За вступ України до ЄС проголосували 62% усіх опитаних, проти вступу — 26%. При цьому частка прихильників вступу значно переважає частку противників у всіх вікових категоріях, незалежно від статі респондентів. Баланс між «за» і «проти» суттєво змінюється, залежно від регіону проживання, але залишається на користь прихильників вступу до ЄС», - йдеться у дослідженні.

Також соціологи дослідили думку українців щодо можливих загроз для держави. Найбільш актуальними для України, на думку переважної більшості опитаних громадян, є загрози від Росії (74%) та від зовнішньої агресії (72%). Більшість опитаних також вважають актуальними запропоновані в переліку загрози внутрішнього та зовнішнього характеру: сепаратизм (63%), міжнародний тероризм (53%) та зростання екстремізму в Україні (49%).

Розподіл відповідей на ту частину переліку (джерела загроз), що містить назви окремих держав і міжнародних організацій, свідчить, що лише незначна частка респондентів бачить загрозу безпеці України з боку США (16%), Китаю (13%), НАТО (12%) та ЄС (7%).

Читайте також: Україна наполягатиме на виконанні обіцянки НАТО про членство

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова 23-28 квітня 2021 р. в усіх регіонах України, за винятком Криму та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитаний 2 021 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки — 2,3%

Як повідомлялося, 14 червня лідери країн НАТО під час зустрічі в Брюсселі підтвердили продовження політики «відкритих дверей» Альянсу та євроатлантичні прагнення України і Грузії та закликали обидві країни продовжувати реформи для тіснішої інтеграції з НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-