Дугарь в ОП зустрілася з представниками Консультативної ради із забезпечення прав захисників

Дугарь в ОП зустрілася з представниками Консультативної ради із забезпечення прав захисників

Укрінформ
В Офісі Президента за участю підозрюваної у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета військової медсестри Яни Дугарь відбулась зустріч на майданчику Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

«Сьогодні в Офісі Президента відбулась зустріч за участі Яни Дугарь на майданчику Консультативної ради з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України. Ця Рада була створена Президентом Володимиром Зеленським за пропозицією керівника Офісу Президента Андрія Єрмака у березні цього року для відстоювання прав людей, які захищали нашу державу. Очолює її Альона Вербицька. На розгляді цієї Ради перебувають вже більше 300 справ», - зазначив він.

Читайте також: Дугарь розповіла про листування із Зеленським

За словами Подоляка, у зустрічі з Дугарь разом з її адвокатами брали участь, зокрема, Альона Вербицька, заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, радник керівника ОП Андрій Ляхович. Також до зустрічі приєднався голова ОП Андрій Єрмак – на короткий проміжок часу перед іншою нарадою.

«У цій ситуації, як і в багатьох схожих ситуаціях, державну владу хвилює лише одне – це питання справедливості. З огляду на стан судової системи в Україні потребують особливої уваги процеси, у яких фігурують ветерани війни на сході України. Наприклад, не завжди у справах, які зачіпають їхні інтереси, вони мають належне представництво у судах. Тому логічно, що держава може аналізувати відповідні справи для того, щоб визначити: чи дотриманий принцип справедливості. Зокрема, і про це на сьогоднішній зустрічі говорив Андрій Єрмак», - повідомив Подоляк.

При цьому він заявив, що на відміну від попередніх часів зараз Офіс Президента не втручається в судові процеси, не використовує так зване "телефонне право". Але оскільки в суспільстві є сумніви щодо того, як відбуваються певні процеси, які висуваються звинувачення, на майданчику Консультативної ради в Офісі Президента може здійснюватись відповідна комунікація та аналіз існуючих процесів, які викликають резонанс, підкреслив Подоляк, зазначивши, що, зокрема, «для нас є принциповим – щоб була встановлена і представлена суспільству повна правда у справі про вбивство Павла Шеремета», і саме для цього і застосовуються наявні цивілізовані інструменти без жодного втручання у відповідний судовий процес.

Читайте також: Зеленський показав журналісту своє листування з Дугарь

Як повідомляв Укрінформ, 12 березня Президент Зеленський утворив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України. 10 квітня глава держави підписав інший документ, яким на зміну цього указу постановив перейменувати Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України на Консультативну раду з питань забезпечення прав і свобод захисників України.

Очолила цей орган радниця заступника керівника Офісу Президента Альона Вербицька. Заступниками голови Консультативної ради призначені народні депутати Ігор Герасименко та Єгор Чернєв. Секретарем Ради став радник керівника Офісу Президента Андрій Ляхович.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 12 грудня 2019 року заявив про затримання та оголошення підозр лікарю і волонтеру Юлії Кузьменко, медсестрі парашутно-десантного батальйону Яні Дугарь і ветерану АТО Андрію Антоненку.

У травні 2020 року з-під варти звільнили Яну Дугарь. Пізніше, 11 серпня того року, відпустили з-під варти під цілодобовий домашній арешт Кузьменко. Водночас Антоненка звільнили із СІЗО під цілодобовий домашній арешт лише 30 квітня 2021 року.

Обвинувальний акт щодо них направили до суду у вересні 2020 року.

Водночас фігуранти справи про вбивство Шеремета відкидають усі обвинувачення.

Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві у результаті вибуху автомобіля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-