Нацрада позапланово перевірить «Максі-ТВ» через висловлювання Лукаш і Пальчевського

Нацрада позапланово перевірить «Максі-ТВ» через висловлювання Лукаш і Пальчевського

Укрінформ
Національна рада на засіданні 17 червня ухвалила рішення призначити ТОВ «Наша Прага» (супутниковий телеканал «Максі-ТВ») дві позапланові безвиїзні перевірки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба медіарегулятора.

«Підставою стали висловлювання гостей телеканалу О. Лукаш і А. Пальчевського, що поширювали мову ворожнечі за національною та етнічною ознакою, містили приховані заклики до агресивних дій та зміни конституційного ладу та ознаки дезінформації», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, моніторинг Національної ради зафіксував показ 28 квітня 2021 року повторної трансляції передачі «Важливе» за участі Олени Лукаш (ведучі – Максим Назаров, Ангеліна Пичик). У цій передачі політичне керівництво України, її союзники у боротьбі з російською агресією оцінювалися як джерело загрози та небезпеки, їм приписувалися вмотивовані дії та зловмисні наміри, а також стверджувалося, що бойові дії на сході України, нібито, створюють «зручну» для влади ситуацію.

Читайте також: Мовні квоти: Нацрада назвала телеканали, де найбільше і найменше української

Покладання провини за збройну агресію Російської Федерації проти України на політичне керівництво України має ознаки заклику до розпалювання національної ворожнечі та посилення вже наявного військового протистояння, зауважили у пресслужбі. Це може призвести до подальшої ескалації насильства, ненависті й нетерпимості в суспільстві.

Повідомляється також, що під час моніторингу зафіксовано неоднозначні твердження з ознаками прихованого заклику до агресивних дій та зміни конституційного ладу, які в умовах активного застосування Російською Федерацією технологій гібридної війни проти України можуть завдати шкоди національній безпеці держави.

У Нацраді додали, що висловлювання, які мають ознаки розпалювання національної ворожнечі і дискримінації за етнічним походженням, місцем проживання, звучали також в ефірі телеканалу «Максі-ТВ» 7 травня 2021 року (з повтором 8 травня) у передачі «П’ятниця. Вечір» за участі гостя студії Андрія Пальчевского. Зокрема, звучали звинувачення на адресу жителів етнічної групи Галичини (рос. – Галиции) у «нав’язуванні» іншим територіям України «власного» історичного бачення розвитку України та негативному впливі на суспільство й державу. Галичина і її мешканці були протиставлені іншим територіям України.

Читайте також: ВР врегулювала порядок призначення членів Нацради

При повторі зазначених передач телеканалом не було вжито жодних редакційних заходів чи модерації для уникнення порушення законодавчих вимог і недопущення поширення мови ворожнечі.

Як резюмували у Нацраді, таким чином було вирішено перевірити телеканал на дотримання ним абзаців 3 і 4 частини другої статті 6, пунктів а) та в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію». Ці норми забороняють використання телерадіоорганізацій для розпалювання ворожнечі та ненависті, пропаганди війни, насильства, жорстокості чи поширення закликів до повалення конституційного ладу. Крім того, медіа зобов’язані поширювати об’єктивну інформацію.

Читайте також: Телеканал «НАШ» оштрафували через заяви Олени Бондаренко про ЗСУ

Повідомляється, що перевірки заплановано у період з 6 по 20 липня цього року. Ліцензіат має надати Національній раді необхідні документи і матеріали.

Також зазначається, що ці передачі є ідентичними до тих, які транслювалися на телеканалі «НАШ» (юридична особа – ТОВ «НАШ 365»). На попередньому засіданні 10 червня через їх показ Національна рада призначила позапланові безвиїзні перевірки і цьому ліцензіатові.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада на засіданні 10 червня оштрафувала телеканал «НАШ» через висловлювання в ефірі передачі «Наш ранок» народного депутата Вадима Рабіновича, що містили заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на суму 114 067,50 грн.

Читайте також: Нацрада оголосила попередження радіостанції, яка «крутила» пісню Газманова

Також Національна рада 10 червня застосувала до телеканалу «НАШ» дві санкції – «оголошення попередження» і «стягнення штрафу» через розпалювання ворожнечі й поширення в ефірі наративів російської пропаганди у висловлюваннях Євгена Балицького (передача «Марафон» за 4 лютого 2021 року). Цього ж дня ліцензіату було призначено дві позапланові виїзні перевірки за поширення в ефірі висловлювань із ознаками мови ворожнечі Олени Лукаш та Андрія Пальчевського. Крім того, перевірку було призначено телеканалу «Максі ТВ», який також транслює програми телеканалу «НАШ», за висловлювання протиправного характеру Петра Симоненка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-