Потураєв про марш на честь дивізії «Галичина»: Треба з розумінням ставитись до нашої історії

Потураєв про марш на честь дивізії «Галичина»: Треба з розумінням ставитись до нашої історії

Укрінформ
Українці мають з розумінням ставитись до власної історії, яка є неоднозначною і складною.

Таке переконання висловив голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв в ефірі програми «Право на владу», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не вивчили наших уроків взагалі. Були партії, були люди, які тримали нас у радянському минулому і казали: «Червона армія – герої. УПА – колаборанти. «Галичина» - це взагалі нацисти». Ні, люди йшли у дивізію «Галичина» не через те, що вони були нацисти. Люди йшли в УПА не через те, що вони були карателі, ненавиділи москалів - в УПА були і євреї, і поляки, і українці, і росіяни. І люди не йшли в Червону армію через те, що Сталін був кат і всі боялися. Люди йшли в Червону армію, як мій дід, тому що ворог прийшов на нашу землю і треба було її боронити. Ми не вивчили цих уроків. Ми потакали політиканам десятиліттями, які спекулювали і продовжують спекулювати на цій темі», - сказав Потураєв.

Читайте також: Поліція має перевірити марш вишиванок на предмет пропаганди тоталітарних режимів – Корнієнко

Він зазначив, що люди, які вступали до дивізії «Галичина», не були нацистами, ксенофобами, антисемітами. Вони йшли через те, що бачили, що робили Совєти у Львові, на Західній Україні в 1939 році.

«Хтось пішов в «Галичину», хтось пішов в УПА. Ті, хто пішов в УПА, можливо, краще розуміли ситуацію. Ми не можемо їх судити. Ми можемо тільки сказати: «Так, нацизм - це абсолютне зло. Так, служба у Waffen-SS була трагічною помилкою. Ми не схвалюємо таких маршів (як марш, що відбувся 28 квітня у Києві – ред.). Але ми розуміємо цих людей. Так само, як ми розуміємо ветеранів Червоної армії», - підкреслив політик.

Читайте також: У Києві пройшла хода вишиванок на честь дивізії «Галичина»

Водночас він зауважив, що є велика різниця між ветераном Червоної армії або таким, як його дід, який пішов добровольцем воювати з фашистами, - і тими, хто добровільно йшли у ЧК, в НКВС і ставали катами.

«Ось про що ми маємо пам’ятати і розповідати нашим дітям – про трагічну помилку тих, хто пішов в «Галичину». Про не-помилку, - яку не можна вибачити, - тих, хто пішов добровільно в НКВС. Про великий подвиг тих, хто йшов в УПА і в Червону армію і воював з окупантами так, як їх сприймав. Це великий подвиг. І ми маємо святкувати перемогу над нацизмом. І ми маємо вшановувати героїв», - зазначив Потураєв.

Читайте також: Дробович - про марш на честь дивізії «Галичина»: Не розумію, чим завинили вишиванки

Він додав, що до таких речей треба ставитись з розумінням, бо просто засудити – це дуже легко.

«Легко сказати: «Хто вони – нащадки нацистів?» Вони не були нацистами. Не треба їх так ображати. Треба з розумінням поставитись і сказати: «Ми не хочемо, щоб так було»... Я вважаю, що ми маємо з дитячого садочка розповідати нашу трагічну історію, такою, як вона була, – з повагою до всіх, хто вже помер», - сказав політик.

Читайте також: Разумков: «Не потрібно популяризувати війська СС, у тому числі дивізії «Галичини»

Як повідомляв Укрінформ, 28 квітня у Києві відбувся марш на честь річниці створення дивізії «Галичина». Колони українських націоналістів від Арсенальної площі урочисто пройшли до Майдану Незалежності. Головним атрибутом маршу була вишиванка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-