Короткоствольна зброя в Україні ще кілька років залишиться під забороною - депутат

Короткоствольна зброя в Україні ще кілька років залишиться під забороною - депутат

Укрінформ
В парламенті обговорюють законопроєкт, який наведе порядок у сфері обігу зброї, однак він буде стосуватись лише довгоствольної зброї.

Про це в інтерв'ю телеканалу "Дом" заявив голова комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, передає Укрінформ.

За його словами, в Україні кількість нелегальної вогнепальної зброї в рази перевищує зареєстровану.

"У нас 1,2 млн зареєстрованої зброї, всього. Це вогнепальна зброя. І від 2 млн до 6 млн незареєстрованої зброї. Тобто на руках нелегальної зброї в рази більше ніж зареєстрованої", — сказав він.

Читайте також: Законопроєкт про обіг зброї пройшов комітет Ради

Монастирський зазначив, що збільшення кількості нелегальної зброї припало на 2014-2015 роки, коли її завозили із зони проведення Антитерористичної операції (АТО) на Донбасі.

"У ті роки привозили, без перебільшення, цілі мікроавтобуси зброї. І ось вона зараз десь зберігається або продається на чорному ринку", — повідомив парламентарій.

Як показує статистика, злочини, правопорушення відбуваються, як правило, саме з використанням незареєстрованої зброї, акцентував він.

Монастирський анонсував, що в найближчий рік може бути прийнятий законопроєкт, який наведе порядок у сфері придбання, зберігання та застосування зброї. Зокрема, будуть чітко визначені види зброї, які з них можна купувати.

"По суті, сьогодні можна легально придбати гвинтівку, і це буде точно прописано, яким чином", — уточнив глава комітету ВР.

Читайте також: В авто іноземця на столичному Печерську знайшли два пістолети та набої

Також планують створити реєстр зброї, який буде вести або МВС, або Міністерство юстиції — зараз обговорюється, якому з двох відомств передати цю функцію. Монастирський зазначив, що через введення реєстру буде полегшена процедура продовження дозволу на зберігання й використання зброї.

"Але мова йде про довгоствольну зброю. Точно вирішено, що пістолети, короткоствольну вогнепальну зброю не буде легалізовано.... Розмову про легалізацію короткоствольної вогнепальної зброї поки що відкладено. Думаю, на три-чотири роки", — повідомив він.

Читайте також: У Авакова - категорично проти послаблення обігу короткоствольної зброї

Нагадаємо: Україна лишається єдиною країною Європи, де вже багато років відсутнє будь-яке збройове законодавство, а обіг цивільної зброї відбувається за внутрішнім наказом МВС від 21.08.98 №622. При цьому "обраним" активно видається нагородна вогнепальна зброя, обіг якої взагалі ніхто не веде, а пістолети за особливі заслуги опиняються не лише в руках ветеранів, а й кримінальних авторитетів. Торік улітку СБУ затримала учасників злочинного угруповання на Харківщині. Його очільник – кримінальний авторитет Казарцев на прізвисько "Князь" мав офіційно виданий нагородний нарізний пістолет.

Що ж до ринку цивільної зброї, то наразі її може придбати кожен охочий несудимий українець, склавши іспит та пройшовши медкомісію. При цьому так звані "травмати" - травматичні пістолети нелетальної дії, - офіційно можуть собі придбати лише певні "касти" населення (судді, держслужбовці, журналісти, дружинники), що вже багато років створює корупційні ризики у дозвільній системі та через що її на початку цього місяця взагалі було розформовано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-