Ткаченко сподівається, що Музей Голодомору добудують до Дня Незалежності

Ткаченко сподівається, що Музей Голодомору добудують до Дня Незалежності

Укрінформ
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сподівається, що будівництво другої черги Національного музею Голодомору-геноциду буде завершено до Дня Незалежності.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив під час пресконференції.

«Президент поставив завдання, щоб до річниці Незалежності ми завершили другу частину Голодомору (Національного музею Голодомору-геноциду - ред.)», - зауважив міністр.

Читайте також: Ткаченко: Великий виклик для МКІП - закінчити будівництво Музею Голодомору

На уточнююче запитання журналістів чи означає це, що на День Незалежності до другої черги музею можуть потрапити відвідувачі, міністр сказав, що «ми маємо завершити будівництво».

Музей утворено за наказом Кабінету Міністрів України 8 липня 2009 року, а фактичне відкриття музею відбулося у серпні 2009 р. Комплекс збудовано за спільним проєктом ТОВ «Проєктні системи ЛТД» та Народного художника України Анатолія Гайдамаки. У 2006 році ідея Гайдамаки перемогла на конкурсі, після чого було створено авторський колектив та розроблено проєкт Меморіального комплексу пам'яті жертв Голодомору в Україні. Ескізним проєктом було передбачено дві черги будівництва. Перша черга комплексу була проєктована та побудована у 2008 році. Друга черга комплексу почала реалізовуватися в 2017 році.

Читайте також: Ткаченко - про «Велику реставрацію»: за три роки планують відновити 150 об’єктів

Перша черга Національного музею Голодомору-геноциду (Меморіал жертв Голодомору) зведена у 2008—2010 роках для увічнення пам'яті мільйонів людей, які загинули від штучно створеного у 1932—1933 рр. керівництвом СРСР голоду, що став інструментом здійснення геноциду українського народу. Меморіальний комплекс відвідують офіційні делегації іноземних держав, тому що Національний музей Голодомору-геноциду включений до Державного Протоколу та Церемоніалу України. Одним з останніх своїх указів на посту Президента Віктор Ющенко 18 лютого 2010 року надав меморіалові статусу Національного.

31 липня 2015 року Національний музей «Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні» отримав нову назву — Національний музей «Меморіал жертв Голодомору». Необхідність зміни в назві пов'язана з вживанням в однині назви геноциду українського народу. Адже на сьогодні в Україні на юридичному та законодавчому рівні статус «Голодомор» має лише геноцид 1932—1933 років. Події 1921—1923 рр. та 1946—1947 рр. кваліфікуються як масовий голод, геноцидний характер якого наразі не доведено. Отже, вживання слова «голодомор» у множині - нівелює поняття Голодомору 1932—1933 рр. як геноциду, викликає критику з боку світової спільноти та опонентів, і є приводом для невизнання Голодомору як геноциду українського народу.

Читайте також: МКІП хоче створити в Україні онлайн-музей російської пропаганди

28 листопада 2020 року, під час вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів дофінансувати проєкт комплексу Національного музею Голодомору-геноциду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-