Верховний Суд залишив без розгляду позов про відсторонення глави КСУ Тупицького

Верховний Суд залишив без розгляду позов про відсторонення глави КСУ Тупицького

Укрінформ
Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду залишив без розгляду позов голови Конституційного Суду Олександра Тупицького щодо оскарження Указу Президента про його відсторонення від посади.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба ВС.

“Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду залишив без руху позовну заяву, у якій позивач вдруге оскаржує Указ Президента України від 29 грудня 2020 року № 607/2020 «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» з моменту його прийняття”, - йдеться у повідомленні.

Як інформують у суді, в ухвалі від 2 березня 2021 року зазначено, що для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк, який є спеціальним для такої категорії справ. Проте позивач звернувся до суду 26 лютого 2021 року у той час, коли строк оскарження Указу закінчився 29 січня.

Оскільки позовну заяву подано з пропуском строку, КАС ВС ухвалив залишити її без руху та надати позивачеві десятиденний строк із дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання до суду заяви про поновлення строку оскарження та доказів поважності причин його пропуску, пояснюють у суді.

У ВС нагадали, що раніше позивач вже звертався з позовом до суду. 3 лютого 2021 року Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі № 9901/20/21, мотивуючи тим, що позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства. Це рішення позивач оскаржив в апеляційному порядку до Великої Палати ВС.

Читайте також: Венеційська комісія продовжує надавати допомогу Україні у реформі КСУ – Букіккіо

Як повідомлялося, 29 грудня 2020 року Президент України підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. Таке рішення він ухвалив «після отримання та обробки фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора». Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється в чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького від посади судді Конституційного Суду.

5 січня судді Конституційного Суду провели збори у зв'язку з указом Президента про відсторонення Тупицького і ухвалили заяву про неприпустимість недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

19 січня Управління держохорони повідомило, що не допустило Тупицького в будівлю КС за результатами запитів Державного бюро розслідувань. У ДБР заявили, що Тупицький перешкоджає розслідуванню провадження стосовно нього.

Тупицький викликав на місце події правоохоронців.

1 лютого стало відомо, що до Верховного Суду надійшов позов Тупицького, в якому він оскаржує указ Президента про відсторонення його від посади судді КС.

3 лютого Верховний Суд відмовився відкривати провадження щодо відсторонення Голови КСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-