Справа Марківа провалилася в Італії, тепер РФ хоче використати Інтерпол - МВС

Справа Марківа провалилася в Італії, тепер РФ хоче використати Інтерпол - МВС

Укрінформ
Бійцю Національної гвардії Віталію Марківу поки що доведеться не виїжджати за кордон, і взагалі обережніше поводитися.

Про це у Фейсбуці написав директор Департаменту комунікації Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко, передає Укрінформ.

Він нагадав, що раніше на сайті Слідчого комітету РФ з`явилася офіційна інформація про пред`явлення обвинувачення Марківу (оголошення у міжнародний розшук із заочним запобіжним заходом утримання під вартою) за нібито "вбивство російського громадянина Андрія Миронова", перекладача італійського фоторепортера Андреа Роккеллі.

«За тим самим фактом, за яким і його, і Україну як державу Апеляційним судом присяжних було виправдано у Мілані. Особливо вражає недолугістю ось цей пасаж слідкома РФ "Маркив произвел в указанных лиц выстрелы из автомата Калашникова, чтобы до начала артиллерийского обстрела они не могли покинуть местность в попытках укрыться". Логічний зв`язок геть відсутній, адже саме після пострілів бойовиків у свій бік журналісти і почали бігти ховатися, що є природньою реакцію людини», - поінформував Шевченко.

Читайте також: Слідком Росії висунув обвинувачення нацгвардійцю Марківу

За його словами, і свідки розповідають, що зафіксовано експертно і закріплено слідчим шляхом Нацполіцією, що постріли зі стрілецької зброї здійснювалися з близької відстані 100-200 м, що відповідає місцю розташування саме бойовиків біля залізничного переїзду, а не наших солдат сил АТО, які були на горі Карачун за більше 1700 м.

Шевченко зазначив, що «коли журналісти із таксистом Кошманом і свідком Толстим сховалися на дні рову, схоже, саме терористи Гіркіна їх і накрили прицільно мінами у схованці, бо ж бачили, куди ті побігли».

Читайте також: Зеленський нагородив нацгвардійця Марківа орденом «За мужність» ІІІ ступеня

«Хоча МВС України і не дозволить використовувати для політично мотивованого переслідування механізми Інтерпол, все одно Віталію доведеться не виїжджати поки що за кордон. І взагалі обережніше поводитися. Але це зайве свідчення причетності саме країни-агресора Росії до інформаційно-психологічної операції із кримінально-судового переслідування нашого гвардійця, звільненого після 1222 днів ув`язнення внаслідок колосальних зусіль різних людей, зокрема Арсена Авакова, Людмили Денісової, Олеся Городецького (голова Християнського товариства українців в Італії – ред.), Ольги Токарюк, (авторка фільму-розслідування про справу Марківа – ред.), Крістіано Тінацці (режисер цього фільму – ред.) та інших», - поінформував Шевченко.

Водночас у пресслужбі МВС поінформували, що Національне центральне бюро Інтерполу в Україні направило до Генерального секретаріату Інтерполу інформацію про можливу провокацію з боку РФ.

Читайте також: Марків передав до музею вишиванку, яку одягав на суд в Італії

Зокрема у інформації, превентивно спрямованої Нацбюро в Україні в штаб-квартиру Інтерполу, повідомлялося, що оприлюдненя в відкритих джерелах інформації наміру Слідкому РФ оголосити Марківа в міжнародний розшук з використанням інструментів Інтерполу суперечить ст. 3 Статуту організації та порушує правила обробки інформації, оскільки звинувачення Марківа є необгрунтованими і політично заангажованим.

Зі свого боку Генеральний секретаріат Інтерполу підтвердив отримання інформації та подякував українським колегам за співпрацю.

"Генеральний секретаріат підтверджує отримання Вашого повідомлення, наведеного нижче, і хотів би подякувати вашому Бюро за постійну участь в забезпеченні цілісності своїх баз даних Інтерполу", - йдеться у листі-відповіді, отриманому НЦБ України в той же день 11 грудня 2020 року.

А глава МВС Арсен Аваков підкреслив, що Нацполіція системно моніторить інформацію по так званій "справі Марківа" і превентивно направила в Інтерпол відповідне попередження про можливу провокацію з боку РФ.

"Спроби путінського режиму організувати фейкову справу стосовно Нацгвардійця Віталія Марківа вже провалилися в суді Італії, тепер він намагається використовувати інструменти Інтерполу. Однак, Інтерпол - серйозна міжнародна організація, яка не допускає таких дешевих провокацій. Єдине, чого домігся слідком РФ - Віталій Марків поки не зможе подорожувати по Золотому кільцю Росії. Але так буде не завжди", - заявив Аваков.

Читайте також: У Світовому конґресі українців привітали виправдання та звільнення Марківа

Як повідомлялося, раніше російський суд заочно заарештував і оголосив Марківа в розшук. Як заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, цим Росія підтвердила свою участь у спробі фальсифікації справи українця.

У листопаді апеляційний суд у Мілані повністю виправдав Марківа після того, як перша інстанція засудила його до 24 років позбавлення волі. Він уже повернувся в Україну.

Російський Слідчий комітет регулярно порушує кримінальні справи проти громадян України, українських військових, які захищають територіальну цілісність країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-