Персонал COVID-лікарень треба готувати до сортування хворих — вчений

Персонал COVID-лікарень треба готувати до сортування хворих — вчений

Укрінформ
В Україні потрібно організувати навчання для лікарів і персоналу відділень, які планують відкрити для прийому хворих на COVID-19, щоб допомогти увійти в специфічну роботу й уникнути звільнень.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав професор кафедри інфекційних хвороб Харківського національного медичного університету Андрій Бондаренко.

«Підключають нові заклади, відкривають більше стаціонарів – і всюди виникає одна й та сама проблема. Персонал починає звільнятися, бо боїться. Усі без винятку харківські лікарні, які включили в список опорних, через це пройшли. Персонал просто йде, й екстрено шукають інших людей. А можна було б передавати досвід, і робити це до відкриття чергової лікарні. Тобто система охорони здоров’я могла б урегулювати питання залучення певних фахівців і організувати заняття, лекції, допомогти увійти в цю специфічну роботу з коронавірусною інфекцією», - пояснив Бондаренко.

Читайте також: Вчені з'ясували, чим небезпечний безсимптомний COVID-19

За його словами, в обласному диспансері радіаційного захисту, який відкрився в червні зі скандалом, і більшість лікарів якого відмовилася тоді надавати допомогу хворим, стали до роботи навіть не терапевти, а в основному хірурги. «Люди на ходу отримували певні навички і знання», - зазначив професор.

Учений пропонує, щоб було організоване навчання лікарями обласної інфекційної лікарні, яка першою в регіоні прийняла коронавірусний удар і пролікувала найбільше пацієнтів, а також науковцями університетських кафедр, які базуються у закладі.

Читайте також: Вчений розповів, чим українські протоколи лікування COVID відрізняються від міжнародних

«В інфекційній лікарні базуються, крім нашої, ще кафедра ХНУ ім. Каразіна та кафедра Медакадемії післядипломної освіти. Ми разом працюємо, лікарі та науковці. І йдемо, без перебільшень, попереду українських протоколів. Але яка тут проблема. У зв’язку з медреформою науковці офіційно відсторонені від практичної роботи. І безліч бюрократичних перепон є, щоб це змінити. А насправді ж лікарі та науковці могли би скласти те ядро, групу, що навчала б інших лікарів, які лише вступають у боротьбу з інфекцією», - сказав Бондаренко.

Він додав, що за умов збільшення кількості інфікованих і хворих було б доцільно створювати COVID-амбулаторії. «Чим далі, тим потрібніше буде сортування пацієнтів. Однак для роботи в спеціальних амбулаторіях потрібен добре навчений персонал. Не лікар має сортувати пацієнтів, це має робити середній і молодший персонал, після чого вже огляд проводитиме лікар», - наголосив Бондаренко.

Читайте також: КТ небезпечна і не впливає на тактику лікування COVID-19 – учений

Як повідомлялося, в Україні станом на 10 грудня лабораторно підтверджено 858 714 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них за добу -13 371. Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстровано у м. Києві (1 899), Запорізькій (1 060), Дніпропетровській (835), Черкаській (721) та Харківській (719) областях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-