Клімкін прокоментував 10-годинні черги на кордоні з Польщею

Клімкін прокоментував 10-годинні черги на кордоні з Польщею

Укрінформ
Ситуація на кордоні між Україною і Польщею, де час на перетин кордону часто займає понад 10 годин, є “реальною ганьбою”.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу наголосив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

“Ця ситуація мене не просто не задовольняє, вона мене фундаментально дратує. Я вважаю, що українці та поляки не повинні проводити у цих чергах час, і дуже часто – по вісім-десять-дванадцять годин. Це впливає на життя і бізнес людей, які живуть і працюють в Україні та Польщі”, - заявив Клімкін.

Міністр зауважив, що досі є випадки хабарів на кордоні, Україна також має розуміти занепокоєність польської сторони, зокрема стосовно фітосанітарних заходів.

“Але, з іншого боку, кордон поки що нас роз'єднує, а він нас має єднати. Тому, потрібний реальний політичний поштовх для вирішення цієї проблеми, про що ми говорили з міністром Яцеком Чапутовичем, а також і в Бюро національної безпеки Польщі”, - наголосив Клімкін.

Читайте також: У Чорноморському порту облаштували карантинний майданчик для овець, що "застрягли" на митниці

За його словами, йдеться не лише про збільшення пунктів пропуску, де буде спільний прикордонний контроль, не тільки про додаткову інфраструктуру, але і про реальну співпрацю щодо стандартів прикордонного контролю.

Клімкін зазначив, що проблемою з українського боку є також “євробляхи”, які, за даними польської сторони, генерують 37% всього прикордонного руху.

Як зауважив Клімкін, проблемою є також вантажоперевезення і довге очікування вантажівок, зокрема і з фруктами та овочами, на перетин кордону.

“Але часто вантажівки з фруктами стоять на кордоні впродовж кількох днів, товар псується. І що далі? У нас є враження, що іноді це робиться навмисно”, - зауважив міністр.

Він додав, що з польською стороною домовлено комплексно вирішувати всі проблеми на кордоні.

“Де наші завдання – будемо працювати, там де ваші – працюйте, де потрібна Єврокомісія – залучаймо й її. Але залишати все, як на кордоні зараз, – це реальна ганьба”, - резюмував глава української дипломатії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-