НАЗК схвалило проект закону

НАЗК схвалило проект закону "Про захист викривачів корупції"

Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції розробило проект закону "Про захист викривачів корупції".

Про це повідомляє прес-служба НАЗК.

"НАЗК розробило та схвалило на своєму засіданні проект Закону України "Про захист викривачів корупції". Метою законопроекту є створення системи правових заходів для забезпечення захисту будь-яких осіб, які добросовісно й на обгрунтованих підставах повідомляють про факти корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, а також членів їх сімей", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, проектом пропонується конкретне визначення понять "викривач", "повідомлення про корупцію" та встановлюється коло осіб, які прирівнюються до викривачів, конкретизуються повноваження НАЗК та напрями державної політики у сфері захисту викривачів.

Проект закону також містить положення щодо захисту інформації про викривачів та встановлює відповідальність за її розголошення, містить норми щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за застосування негативних заходів впливу до викривача та прирівняної до нього особи.

Читайте також: НАЗК склало 80 протоколів про порушення у звітах політпартій

"Важливим практичним кроком щодо захисту викривачів стане реалізація запропонованого в законопроекті положення стосовно надання правового захисту викривачам через центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Практика співпраці з викривачами засвідчує, що найпоширенішим заходом негативного впливу на таких осіб від роботодавця є звільнення або погроза звільненням", - наголосили у НАЗК.

Зазначається, що при підготовці законопроекту Національне агентство врахувало пропозиції Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні) та наразі передає проект закону на погодження до заінтересованих органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-