Нацрада розповіла про головну проблему у переході на

Нацрада розповіла про головну проблему у переході на "цифру"

Укрінформ
Забезпечення населення приймачами цифрового сигналу в Києві та на Крровоградщині залишається основною проблемою у переході з аналогового на цифрове мовлення.

На цьому наголосив відповідальний секретар Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко у понеділок на прес-конференції в Укрінформі.

«Відключення аналогового мовлення у Києві та Кіровоградській області відбулося більш-менш гладко, тому у нас немає приводу звертатися до Кабміну щодо перенесення строків відключення по всій Україні, що має відбутися з 1 вересня. Якщо казати про об'єднані висновки, то основна маса звернень від громадян у перший тиждень стосувалася загалом того, що трапилося, у другий тиждень люди цікавились тим, де взяти тюнери, а на третій тиждень - де взяти безкоштовні тюнери. Дуже прикро, але на сьогодні місцева влада як у Кропивницькому, так і в Києві, все ж таки, гальмує щодо забезпечення тюнерами малозабезпечених верств населення. Це на сьогодні основна проблема», - сказав він.

Водночас представник Нацради уточнив, що дефіциту цифрових приймачів немає, але купівельна спроможність громадян змінилася через подорожчання приладів.

«Коли на початку ми наголошували, що не потрібно затягувати з купівлею тюнерів, то вони коштували в середньому 250-300 грн. Зараз же їх ціна зросла до 800 грн», - зазначив Ільяшенко.

У свою чергу голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко повідомив про те, що в місті Суми протягом двох останніх тижнів в одному з найбільших магазинів побутової техніки обласного центру було розкуплено 250 приймачів цифрового сигналу.

«Тож магазини просили поставників відправляти цей товар авіасполученням, щоб він якнайшвидше дійшов до споживача. Вони запевнили, що такий спосіб доставки не вплине на вартість приймачів, а вона коливається у межах 400-450 грн залежно від модифікації. Хоча вартість у різних регіонах різниться», - пояснив Артеменко.

За його словами, Нацрада звернулася до уряду й місцевих органів влади з проханням розглянути можливість щодо безкоштовної допомоги малозабезпеченим верствам населення або ж передбачити для них кредити чи часткове відшкодування. «Раніше за такою державною програмою 800 тисяч тюнерів було передано для малозабезпечених категорій населення. Нині за це питання мають відповідати місцеві органи влади», - уточнив Артеменко. 

У свою чергу директор зі стратегічного розвитку StarLightMedia Федір Гречанінов поінформував, що за останні роки понад половину всіх домогосподарств України перейшли на цифрове мовлення.

Читайте також: Нацрада пояснила, чому місцеві мовники неохоче переходять на "цифру"

«За останніми дослідженнями, які в нас є, аналоговим телебаченням в Україні користувалося близько 12-14% домогосподарств. Це означає, що більше половини всіх домогосподарств, які використовували телебачення з ефіру, за останні роки вже перейшли на цифру. За тими переходами, які ми бачимо у Києві та Кіровоградській області, більшість із них здійснюється на цифровий ефір, і є поки що незначні відсотки переходу на кабель і супутник», - пояснив Гречанінов.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України, трансляція аналогового телебачення в Україні припинилася з 1 серпня у Києві та Кіровоградській області (включно з обласним центром - містом Кропивницький), а з 1 вересня перехід до цифрового мовлення має відбутися й по всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-