Нацрада пояснила, чому місцеві мовники неохоче переходять на

Нацрада пояснила, чому місцеві мовники неохоче переходять на "цифру"

Укрінформ
Багато місцевих і регіональних телемовників не бажають переходити на цифрове ефірне мовлення у зв'язку з необхідністю транслювати власні передачі цілодобово.

Про це заявив відповідальний секретар Нацради з питань телебачення і радіомовлення Олександр Ільяшенко на прес-конференції в Укрінформі.

«На сьогодні у нас 147 місцевих мовників, із них мають цифрову ліцензію 36. Із 111-ти, які її не мають, 13 подали заяви на участь у конкурсі в мультиплексі МХ-5, який оголосила Нацрада. З іншого боку, багато з цих мовників не мають бажання мовити "в цифрі", тому що це 24 години на добу, тоді як 32 місцеві мовники мають в аналоговому стандарті обсяг мовлення від 2 до 8 годин. Тому ці мовники матимуть обирати щось інше, ніж цифрове мовлення. Може, це буде інтернет-мовлення, може, кабельне. Окрім того, ми маємо 24 ТРО, які мовлять 10-20 годин на добу, а 38 місцевих мовників ретранслюють загальнонаціональних або супутникових мовників. Це теж вказує на те, що свого мовлення там дуже мало», - пояснив Ільяшенко.

Він додав, що місцеві телерадіоорганізації можуть звертатися до Національної ради за прорахунком частот для мовлення у цифровому форматі.

«Ми розробили для них повідомлення на сайті, що відповідно до плану розвитку національного телерадіопростору телерадіоорганізації, які мають на меті створення нового цифрового каналу мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, повинні подати до Нацради пакет документів. На сьогодні вже три компанії подали заяви на прорахунок частот - це компанія «Союз-ТВ» (Житомир), ТРК «Третя студія» (Івано-Франківськ) і ТРК «НТК» (Коломия). Для цих компанії Нацрада буде звертатися за прорахунком частот до Українського державного центру радіочастотного ресурсу», - уточнив Ільяшенко.

Читайте також: Україна вимикає аналогове телебачення 31 серпня

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до Плану використання радіочастотного ресурсу України трансляція аналогового телебачення в Україні припинилася з 1 серпня у Києві та Кіровоградській області, а з 1 вересня перехід до цифрового мовлення має відбутися на всій території України. Водночас аналоговий сигнал не вимикається на територіях з особливим режимом мовлення - у Донецькій та Луганській областях, на Сумщині, Харківщині та Чернігівщині, а також на півдні Херсонської області (на адміністративному кордоні з окупованим Кримом). Водночас при переході ефірного мовлення від аналогового стандарту розповсюдження програм до цифрового DVB-T2 не буде відключатися Суспільне мовлення та місцеві регіональні телеканали, які не мають цифрової ліцензії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-