Майже 40% вважають військову операцію способом врегулювання на Донбасі

Майже 40% вважають військову операцію способом врегулювання на Донбасі

Опитування
Укрінформ
Близько 39% опитаних українців вважають, що військова операція української армії для досягнення вирішальної перемоги є ефективним способом врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це свідчать дані дослідження GFK Ukraine, проведеного на замовлення об'єднання «Кальміуська група» та презентованого на брифінгу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Згідно з попередніми дослідженнями, ми бачили, що населення здебільшого орієнтоване на мирний шлях регулювання, у пошуку компромісів; мілітарний шлях повернення цих територій не набирав істотної підтримки. У той же час, коли ми оцінювали в рамках дослідження «Кальміуської групи» можливості або перспективи військової операції з боку Збройних сил України задля повернення непідконтрольних територій України під її контроль, то тут вже інша ситуація. Так, 39% вважає, що така військова операція була б ефективною в рамках розв'язання конфліктів», - заявила, презентуючи результати дослідження, аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Марія Золкіна.

Водночас, за її словами, понад 32% респондентів вбачають у варіанті проведення військової операції шлях до погіршення нинішньої ситуації.

Читайте також: Близько 36% переселенців бажають залишитися в нових громадах

При цьому, громадська думка, яка розділена, має певні регіональні особливості - «чим ближче ми до лінії фронту, тим більша частка людей вважає, що це ситуацію погіршить». Так, якщо у Західному та Центральному макрорегіонах вважають військову операцію ефективним засобом для розв'язання конфлікту 44% респондентів, то на Півдні цей показний становить 38%, на Сході - 30%, а на контрольованих урядом територіях Донецької та Луганської областей - 23%.

Дослідження також показало, що у всіх регіонах України оцінюють як погіршення ситуації нову хвилю можливого прямого військового вторгнення РФ.

Поруч з цим, в усіх макрорегіонах громадяни передбачають, що впродовж 2018 року основні зусилля щодо розв'язання конфлікту будуть зосереджені на пошуку діалогу та переговорах (таких 75% опитаних), тоді як посилення військових дій на Сході України очікують 19% респондентів.

Дослідження проводилося компанією GFK Ukraine, метод опитування - телефоні інтерв'ю з дзвінками на мобільні телефони та випадковим генеруванням номера телефону, період опитування - з 14 квітня по 2 травня 2018 року. Вибірка склала 1975 респондентів, з них 536 - з Донецької та Луганської областей (території, підконтрольні українському уряду). Максимальна похибка становить для України - не більше 2,5%, для Донецької та Луганської областей - не більше 4,9%. Дослідження проводилося в усіх областях України за винятком непідконтрольної частини Донецької та Луганської областей та АР Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-