Близько 36% переселенців бажають залишитися в нових громадах

Близько 36% переселенців бажають залишитися в нових громадах

Дослідження
Укрінформ
За минулий рік кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні, які бажають у майбутньому залишитися в своїх нових громадах, зросла на 8% та становить близько 36% респондентів. 

Про це повідомила старша координаторка проектів Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Надія Пашкова під час Національного форум «Почути невидимих виборців», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кількість ВПО, які бажають залишитися в новій громаді, порівняно з минулим роком, виросла на 8%. Одночасно, на 17% зменшилася кількість ВПО, які мають повернутися у свої громади, коли вже завершиться весь процес і будуть збережені усі умови безпечного повернення. Тому, як бачимо, не дивлячись навіть на безпеку повернення, дуже багато ВПО вже інтегрувалися у місцеві громади, і вони бачать і пов'язують своє майбутнє з тими громадами, де вони проживають», - заявила вона.

Дослідження проводилося в областях України, де проживають переселенці, пропорційно кількості зареєстрованих ВПО. Всього було проведено 2048 інтерв'ю, з яких 659 та 374 опитаних  - у Донецькій та Луганській областях відповідно, де найбільше переселенців.

Так, в розрізі своїх планів на майбутнє переміщення на варіант «залишитися в новій громаді» 26% опитуваних відповіли «цілком згодні», ще 10% - «скоріше згодні».

Читайте також: У 2019 році переселення потребуватимуть півтора мільйона мігрантів - ООН

При цьому, варіант «повернутися у свій колишній дім, тільки якщо ситуація покращиться і будуть усі умови для мого безпечного повернення» обрали 28%, що на 17% менше, ніж результати аналогічного опитування минулого року.

Поруч з цим, 64% опитаних ВПО заявили, що вони повністю інтегрувалися в ті громади, в яких вони проживають. «Повністю інтегрувалися - це знають, де що знаходиться, вони знайшли роботу, їх діти пішли в школу, дитсадки, в когось можливо народились діти, з'явилися якісь нові соціальні зв'язки тощо»,- зазначила Пашкова.

При цьому, 44% респондентів вважають себе активними членами своєї нової громади. «І ця динаміка зросла. На 5% більше вважають, що вони повністю інтегрувалися, і на 3% більше почали вважати себе більш активними членами громади, в якій проживають», - зазначила представник IFES в Україні.

Згідно з результатами досліджень, майже 50% опитаних ВПО також висловили готовність голосувати на майбутніх загальнонаціональних виборах.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-