У Києві відкрили виставку про українців у нацистських концтаборах

У Києві відкрили виставку про українців у нацистських концтаборах

Фото
Укрінформ
У Києві відкрили виставку, присвячену історіям українців у таборах Третього Рейху, до Дня пам'яті та примирення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні 8 травня - День пам'яті та примирення, сьогодні ми згадуємо про страшні дні Другої світової війни. І одна з найстрашніших сторінок цієї війни - ті сторінки, що розповідають про концтабори. Виставка присвячена тим мешканцям України, які пройшли це пекло і разом із тим яких не зламали ті жахи. Виставка називається "Тріумф людини" і ми також розповідаємо про тих людей, котрі потрапили в концтабори, будучи радянськими військовополоненими, про них фактично мовчала радянська пропаганда. Завдання - власне, показати цю багатобарвність і трагічність історії України в роки війни", - зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Як зазначив історик, не існує точної кількості тих українців, що пройшли через концтабори, оскільки українці в ті роки були позбавлені своєї держави і українців тоді в нацистських таборах позначали як росіян чи поляків. 

Слово на відкритті виставки також взяла Анастасія Гулей - колишня ув'язнена концтаборів Аушвіц та Берген-Бельзен. Вона зауважила, що вкрай важливо продовжувати говорити про тих українців, які пережили ті страшні події, і зазначила, що останні роки про це стали говорити дедалі частіше.

"Мені приємно, що ми зараз на виставці, яка присвячена людям, до цього часу невідомим, - і я дуже пишаюсь цим. Мені прийшлось пережити свого часу два табори - Освенцим та Берген-Бельзен. Журналісти питають "як вдалось мені вижити", а я не знаю... Це було страшно, і хоч хочеться забути, але пам'ять не дає попрощатись з цими тяжкими моментами в житті. Пам'ять не дає забути, як на полі доводилось розкидувати людський прах, як ті незгорілі кісточки людей. Вони і зараз мені колють мої долоні...", - розповіла вона учасникам виставки.

В свою чергу очільник Мінкульту Євген Нищук додав, що саме такі виставки слугуватимуть джерелом інформації для молоді про події Другої світової війни, всі її аспекти та про боротьбу українців за право жити в нелюдських умовах.

"Дуже важливо, що в останні роки ми акцентуємо свою увагу у шані і пам'яті наших співвітчизників, наших підрозділів, наших військових, які боролись проти нацистських загарбників. Впродовж дуже багатьох десятків років нам все узагальнювали і нав'язували певні міфи, які не мали під собою конкретних історичних фактів. Тому я дуже дякую Інституту національної пам'яті, і всім громадським організаціям, історикам, які саме зараз, відкриваючи архіви і досліджуючи документи, які тривалий час були під грифом "заборонено", саме звертали увагу на долю людей", - сказав Нищук.

Як зазначають організатори, 30 історій, наведених у виставці, говорять про те, що багато українців не хотіли миритись з пасивною долею, вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, наважувались на втечі, бунти та повстання.

Читайте також: У Сумах до річниці перемоги у Другій світовій відкрили виставку листів

На виставкових полотнах розповідається про тих українців, які, зокрема, після нацистських таборів, змушені були пройти принизливі процедури перевірки в СРСР, а дехто згодом і потрапив у табори ГУЛАГу. 

Відкрита експозиція триватиме впродовж кількох місяців в центрі міста біля Головпоштампу і, як зауважив Володимир В'ятрович, за ініціативи місцевих громад існує можливість проведення презентації такого проекту в інших містах України.

Як повідомляв Укрінформ, 8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни.

Виставка "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори" біля Головпоштамту/ Фото Юлії Овсяннікової

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-