РЄ занепокоєна можливою загрозою втручання в редакційну політику Суспільного

РЄ занепокоєна можливою загрозою втручання в редакційну політику Суспільного

Укрінформ
На Платформі Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів поновили повідомлення про загрозу втручання в редакційну політику Суспільного мовника.

Така ситуація склалась у зв’язку з внесенням до порядку денного ВР України проекту Закону про внесення змін до ЗУ "Про Суспільне телебачення та радіомовлення України" №6681, стаття 18 якого викликала стурбованість Офісу Ради Європи в Україні, йдеться у повідомленні.

"У разі прийняття, зазначені зміни можуть загрожувати незалежності ПАТ "НСТУ" і підірвати поточний процес її перетворення на справжню службу для громадян", - зазначено в тексті оновлення.

Читайте також: Покарання журналістів за фейки: у Раді сказали, коли підготують законопроект

Стаття 18 проекту закону зобов’язує суспільний мовник "висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, у межах, визначених іншими Законами". Якщо ці зміни ухвалять, ПАТ "НСТУ" буде зобов’язана надавати безкоштовно ефірний час кожному депутату (не менше 25 хвилин щомісячно на державних каналах чи каналах, які фінансуються з державного бюджету).

Повідомлення про загрозу втручання в редакційну політику Суспільного мовника в Україні було розміщено на Платформі в лютому 2018 року. Тоді у Верховній Раді зареєстрували проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень".

Читайте також: Творці "Крим.Реалії" розповіли, кого наслідували у журналістиці

Одним із запропонованих положень законопроекту було закріплення права народних депутатів на висвітлення ПАТ "НСТУ" своєї депутатської діяльності (виступ із питань діяльності разом зі звітом перед виборцями) в передачі, тривалість якої становила б не менш ніж 25 хвилин. Після відкликання законопроекту Верховною Радою України партнерські організації Платформи 22 лютого 2018 року цьому повідомленню про загрозу надали статус "вирішеного".

Як відомо, раніше Європейська мовна спілка та Посольство Швеції в Україні закликали українських парламентарів не ухвалювати поправку про "25 депутатських хвилин".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-