Творці

Творці "Крим.Реалії" розповіли, кого наслідували у журналістиці

Укрінформ
У Києві проходять заходи, приурочені до 135-ої річниці виходу в Бахчисараї першого номера кримськотатарської газети "Терджиман" ("Перекладач").

В середу в телецентрі "Олівець" журналісти й експерти, які працюють з кримською тематикою, розповіли про те, як кримськотатарський просвітник і видавець Ісмаїл Гаспринський вплинув на розвиток кримських ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Уперше я дізнався про Гаспринського у березні 1991 року на конференції в Криму, організованій кримськими татарами, і перший з українських журналістів написав про нього та його видання "Терджиман" в газету "Молодь України", - розповів шеф-редактор "Крим.Реалії" Володимир Притула.

За його словами, створюючи проект "Крим.Реалії", він з колегами спирався на приклад видавця Гаспринського і розумів "наскільки це важливо - горіти цією справою".

"Коли ми створювали "Крим.Реалії", чесно скажу, ми брали приклад з Гаспринського. І перевершили його - він виходив на двох мовах, ми - на трьох: кримськотатарській, російській та українській. За березень ми мали 2 млн 200 тисяч відвідувань на наших сайтах зі всього світу. Ми, як "Терджиман", створювалися спочатку для певної аудиторії, але сьогодні ми джерело інформації про Крим не лише для кримчан, а й для всього світу. Сьогодні ми маємо й радіо, і телебачення. У Гаспринського, звичайно, таких можливостей не було, а у нас є. Для нас, не лише кримських татар, а для всіх журналістів, які пишуть про Крим, це дуже важливий проект", - розповів Притула. 

Читайте також: Закінчився перший день опозиційного V Форуму вільної Росії

Як вважає журналіст, працюючи в умовах цензури Російської імперії, Гаспринський зміг зробити великий внесок у розвиток преси як у Криму, так і за його межами.

"Треба віддати данину тому часові - це була Російська імперія, це була цензура, і Гаспринський повинен був робити певні політичні реверанси на адресу самодержавства і тодішньої політичної ситуації. Але поштовх і внесок, який він зробив у розвиток преси - кримськотатарської, мусульманської, тюркської, - дуже великий", - резюмував Притула.

За словами члена Меджлісу кримськотатарського народу, директора агентства "QHA" Гаяни Юксель, "Терджиман" стала "лабораторією і майстернею для розвитку кримськотатарської журналістики".

"Візьму на себе сміливість, як людина, що написала дисертацію про розвиток  кримськотатарських ЗМІ, і скажу, що "Терджиман" - це основа усіх кримськотатарських видань в Криму. "Терджиман" - це те видання, яке стало творчою лабораторією і майстернею, яке дало поштовх розвитку кримськотатарської журналістики в цілому. Я займалася пресою, що виходила в Криму на початку ХХ століття, а також з 1883 по 1941 роки. Я налічила 129 кримськотатарських видань. Найбільш яскраві з них створювалися тими, хто стажувався і набирався досвіду в надрах газети "Терджиман", - розповіла Юксель.

За її словами, видання, що виходило впродовж 35 років, у тому числі, й чотири роки після смерті Гаспринського, закрилося після приходу до Криму Рад. Географія виходу двомовної газети - від Балканів до Японії, а наклад - 10 тисяч. 

На думку керівника "Кримськотатарського ресурсного центру" Ескендера Барієва, успіх газети "Терджиман" полягав у тому, що, висловлюючись сучасною мовою, вона мала "якісний контент".

Читайте також: ЮНЕСКО ухвалило рішення щодо моніторингової місії у Криму

"Контент газети "Терджиман" був якісним - цікавим, доступним. Для нас сьогодні залишається актуальним завдання журналістів - покращувати якість контенту, щоб і в Україні і за її межами розуміли, що насправді відбувається в Криму". Саме тому, вважає він, газета "Терджиман" свого часу змогла стати джерелом просвіти мільйонів тюрків-мусульман, поневолених царською Росією, й інструментом для об'єднання їхніх думок і дій.

Як повідомлялося, у вівторок у Києві в офісі НСЖУ пройшов круглий стіл, присвячений історії розвитку ЗМІ в Криму і ситуації зі свободою слова на окупованому півострові. Захід був приурочений до 135-річчя з дня виходу 10 квітня 1883 року першого номера кримськотатарської газети "Терджиман". Її засновником був кримськотатарський просвітник Ісмаїл Гаспринський. Окрім видавничої діяльності Гаспринський відомий як автор літературних творів, міський голова Бахчисараю та основоположник новометодної школи, що дозволила поліпшити освіту дітей у Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-