Покарання журналістів за фейки: у Раді сказали, коли підготують законопроект

Покарання журналістів за фейки: у Раді сказали, коли підготують законопроект

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони має намір за тиждень-два запропонувати на розгляд парламенту законопроект щодо запровадження відповідальності журналістів за поширення недостовірної інформації з метою підриву обороноздатності держави.

Про це заявив секретар комітету , народний депутат від БПП Іван Вінник у коментарі журналістам після засідання комітету, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Давно вже гостро стоїть питання щодо введення якоїсь форми відповідальності щодо журналістів за поширення свідомо недостовірної інформації. Буде це адміністративна чи кримінальна, щодо цього ми почнемо дискусії на комітеті, будемо долучати членів комітету до цієї роботи і запропонуємо в найближчий тиждень, максимум два відповідний законопроект на розгляд парламенту", - сказав Вінник.

Читайте також: Пашинський хоче кримінального покарання для журналістів за "підрив обороноздатності"

Водночас він переконує, що цей законопроект не передбачатиме запровадження цензури чи тиску на ЗМІ.

"Відразу хотів би всіх попередити, що ми не збираємось ані вводити цензуру, ані будемо тиснути на журналістів, ані жодним чином забороняти писати що потрібно журналістам, але якщо такі дії мають свідомий характер з метою підриву обороноздатності держави, вони мусять отримати відповідну кваліфікацію", - заявив Вінник.

Як повідомляв Укрінформ, 18 квітня голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський заявив, що очолюваний ним комітет разом із Комітетом з питань інформаційної політики та свободи слова підготують зміни до чинного законодавства про посилення відповідальності, зокрема кримінальної, українських журналістів за підрив обороноздатності шляхом розповсюдження неправдивої інформації.

Відповідні ініціативи про запровадження покарання для журналістів з'явилися після публікації журналом "Новое время" матеріалу про нібито зловживання при продажу та купівлі продукції військово-промислового комплексу (ВПК) в оборонному комплексі.

У цій публікації описано схему щодо закупівлі Житомирським бронетанковим заводом у польської компанії Wtorplast списаних з озброєння радянських БМП-1 1980-х років випуску.

За даними джерел "Новое время", український завод завозив БМП у розібраному виді, кожна башта оцінювалася в $66 тисяч, а кожне шасі - в $99 тисяч. Далі завод "ремонтував" БМП - просто сполучав раніше розібрані частини. Вартість робіт склала ще $40 тисяч за одиницю. Внаслідок БМП вартістю 20 тисяч євро обходилася українському оборонному бюджету у $205 тисяч.

Джерела видання повідомили, що кінцевим бенефіціаром цієї схеми нібито є народний депутат і екс-голова наглядової ради Укроборонпрому Сергій Пашинський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-