У Раді спростовують претензії російського Патріарха до закону про релігійні громади

У Раді спростовують претензії російського Патріарха до закону про релігійні громади

Укрінформ
Ухвалення парламентом нової редакції законопроекту №4128 "Про свободу совісті та релігійні організації" з низкою нових положень виключатиме можливість тиску на членів громад і фальсифікації їх рішень. 

Про це заявив у вівторок на прес-конференції в Укрінформі голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Віктор Єленський. 

«?озмови про те, що це буде фальсифікація, що це може бути якесь нав’язування тих чи інших позицій, це, звичайно, не відповідає дійсності», - наголосив Єленський, інформуючи про одне із уточнень до законопроекту, що буде представлене у парламенті при розгляді проекту у першому читанні.

Відповідним уточненням, згідно з рішенням комітету, пропонується передбачити, що держава визнає право релігійної громади на її підлеглість діючим в Україні та за її межами центрам і вільну зміну цієї підлеглості шляхом реєстрації нової редакції Статуту.  При цьому зміни до Статуту і його нова редакція мають бути ухвалені більшістю присутніх на загальних зборах відповідної громади. Рішення про затвердження нової редакції Статуту або змін та доповнень до нього засвідчується підписами членів конкретної релігійної громади, присутніх на загальних зборах віруючих громадян із зазначенням їхніх паспортних даних. Правомочність загальних зборів віруючих громадян визначається на підставі рішення компетентного органу управління релігійної громади, передбаченого її статутом.

«Тобто розмови про те, що прийдуть люди в камуфляжі і почнуть диктувати, хто є членом громади, хто не є членом громади, чи є правомочними збори, чи ні – виключаються», - підкреслив депутат.

Єленський нагадав, що стосовно цього законопроекту Патріарх Московський Кирил писав звернення до лідерів «Нормандської четвірки», до Генерального секретаря ООН, до керівництва Всесвітньої ради церков. «Цей законопроект 4128, він говорить про те, що рішення про зміну юрисдикції тієї чи іншої громади вирішиться на загальних зборах цієї громади, а не на місцевому референдумі, як про це писав Патріарх Московський у своєму зверненні до «Нормандської четвірки», - підкреслив депутат.

Читайте також: "Церковний статут": у Мінкульті розповіли, як урегулювати конфлікт з УПЦ МП

Він не зміг назвати орієнтовної дати розгляду проекту, зазначивши, що він вже включений до порядку денного сесії і кілька разів планувався до розгляду на пленарних засіданнях, але так і не був розглянутий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-