"Церковний статут": у Мінкульті розповіли, як урегулювати конфлікт з УПЦ МП

Укрінформ
Ухвалення змін до Податкового кодексу України щодо неприбуткового статусу релігійних організацій може допомогти врегулювати ситуацію зі статутами релігійних організацій УПЦ МП.

Про це заявив директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш у вівторок під час прес-конференції в Укрінформі.

«Мені здається, буде прийнято закон № 6696, він активно обговорюваний, і це питання автоматично знімається. З цього приводу була позиція Міністерства культури і була позиція Мін'юсту... Тому воно є досить пріоритетним і я знаю, що є певне лобі, яке активно займається внесенням цього законопроекту до порядку денного Верховної Ради. Він буде прийнятий», - сказав Юраш, відповідаючи на запитання про те, що загрожує релігійним організаціям, якщо питання про реєстрацію їхніх статутів не буде вирішено.

Також він повідомив, що 22 листопада о 15:15 відбудеться судове засідання в Київському окружному адміністративному суді за позовом УПЦ МП.

За його словами, позов полягає у вимозі надати відповідь і зареєструвати надані статути релігійних організацій. «Це кілька єпархіальних управлінь і статути монастирів, які до нас подаються. Сумська і Конотопська єпархіальні управління і монастирі кількох єпархій: Мукачівської, Київської, Рівненської тощо. Це є конкретні релігійні організації, які подані були до нас на реєстрацію», - уточнив директор департаменту, додавши, що ці статути можуть бути зареєстровані у разі приведення поданих документів у відповідність із законодавством.

«Для цього ми запропонували конкретні рекомендації, таблиці щодо того, що там не відповідає законодавству. Наші побажання і рекомендації, як це удосконалити, є, і якщо воно буде приведено до такого стану, що воно буде відповідати всім критеріям, ми відразу ж протягом одного тижня це зареєструємо», - наголосив Юраш.

Разом із тим він припустив, що ці єпархіальні управління УПЦ МП, що подали документи на реєстрацію і відмовляються оформити їх належним чином, можуть бути зацікавлені у створенні конфліктної ситуації. При цьому він зазначив, що одним із можливих сценаріїв, якщо у реєстрації відповідних статутів буде відмовлено, буде організація УПЦ МП масових акцій протесту. «От прийде 1 січня, ви нас не зареєструвати, наші громади втратять статус юридичної особи, а це викличе масове незадоволення і ми виведемо народ на масові акції протесту. І це, мабуть, один із сценаріїв, який абсолютно можливо, що розробляється в контексті статутної справи», - наголосив він.

Також Юраш зазначив, що за результатами розгляду позову суд не може зобов’язати Міністерство культури зареєструвати такі статути.

«Навіть якби було позитивне рішення на користь позивача, то воно би тільки зобов’язало нас надати певний висновок у певний короткий термін, протягом місяця. Тоді би ми, нарешті, відмовили і зробили те, чого ми не хочемо зараз робити, виходячи з нашої установки на порозуміння, на знаходження контакту із цими релігійними організаціями», - додав він.

Як повідомлялося, проблема зі статусом релігійних організацій виникла на тлі закону № 5050, ухваленого 30 серпня 2016 року, згідно з яким внесено зміни до Податкового кодексу. Згідно з цим законом, громадські та релігійні організації мають пройти перереєстрацію задля отримання статусу неприбуткових.

Водночас у Верховній Раді в липні було зареєстровано законопроект № 6696, що передбачає скасування загальної перереєстрації всіх статутів релігійних організацій як умови збереження їх неприбуткового статусу.

Читайте також: Священика усунули від обов’язків настоятеля за "п’яне ДТП"

Відповідний законопроект було розроблено за ініціативи Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, яка виступила з пропозицією скасувати загальну перереєстрацію статутів через її недоцільність та обтяжливість.

Передбачається, що для включення до Реєстру неприбуткових організацій для релігійних організацій, на відміну від інших неприбуткових організацій, достатньо дотриматись лише вимоги щодо утворення і реєстрації в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-