"Європейські" квоти: Нацрада дала двом телеканалам місяць на виправлення

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення перенесла на місяць позапланову перевірку двох телеканалів медіа-холдингу Inter Media Group - "НТН" (ТОВ "Телестудія "Служба інформації") та "Enter-фільм" (ТОВ "ТРК "Кіно ТВ").

Нацрада прийняла відповідне рішення у зв'язку з недотриманням пропорцій між українськими та іноземними передачами у часових проміжках між 07:00 і 23:00, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За результатами моніторингу, проведеного протягом 16-22 жовтня, регулятор зафіксував ознаки порушення вимог частини 4 статті 28 закону України "Про телебачення і радіомовлення". Відповідно до закону, в ефірі телерадіоорганізації у проміжках часу між 07:00 та 23:00 передачі європейського виробництва, а також США та Канади повинні становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі має бути не менше 50% передач українського виробництва.

Натомість в ефірі телеканалу "НТН" їх частка становила 63% і 45%, а на телеканалі "Enter-фільм" - 56% і 39% відповідно.

31 серпня Нацрада за результатами позапланової перевірки чотирьох каналів медіа-холдингу Inter Media Group ("Інтер", НТН, "Піксель" та "Enter-фільм") визнала порушення щодо дотримання пропорцій між українськими та іноземними передачами та оголосила попередження, згідно з яким телеканали мали упродовж місяця внести зміни до своєї діяльності. Проте за місяць два з чотирьох ліцензіатів не усунули порушень законодавства, зважаючи на які, Нацрада застосувала санкції.

Як повідомляв Укрінформ, 15 вересня 2016 року набув чинності закон "Про внесення зміни до статті 28 закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо визначення передач європейського виробництва".

Читайте також: Частка радіопрограм українською мовою становить 75-85% - експерт

Згідно з документом, у проміжках часу між 7:00 та 23:00 передачі європейського виробництва, а також США та Канади в ефірі телеканалів-ліцензіатів повинні становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50% загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва. Разом з тим із цієї квоти виведено передачі російського виробництва або створені у копродукції з Російською Федерацією.

13 жовтня 2017 року набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації", за яким на телебаченні запроваджуються мовні квоти та поширюються обов’язкові квоти європейського та українського продукту на супутникові телеканали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-