Освіта для Криму і Донбасу: Джапарова назвала ключове завдання

Освіта для Криму і Донбасу: Джапарова назвала ключове завдання

Укрінформ
Необхідно максимально спрощувати процедури вступу абітурієнтів з Криму і Донбасу в українські вищі навчальні заклади, випереджаючи в цьому Росію.

На цьому наголосила під час прес-конференції в Укрінформі перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

"РФ пішла шляхом Осетії на окупованих територіях Донбасу, вона почала визнавати будь-які документи, які видаються на тих територіях. Відповідно, освіта не буде винятком у цьому сенсі. І тому ми розуміємо, що диплом, який отримує дитина сьогодні, навчаючись на Донбасі, буде визнаватися тільки там і на просторах РФ. Щодо Криму статистика така: майже 85% випускників минулого року залишилися здобувати освіту у Криму. Невелика частина поїхала в РФ, на щастя, хоч РФ максимально спрощує можливості вступу, надає безкоштовні бюджетні місця, квоти, відсутня необхідність складати іспит - "ЕГЭ", - сказала Джапарова.

Тобто, за її словами, РФ сьогодні трохи оперативніше реагує, намагаючись інтегрувати окуповані території. 

"Вона розуміє, що одна з можливостей інтегрувати населення - це освіта, тому вона максимально в цьому сенсі готова платити за це. Втім, цифри показують, що бажання здобувати освіту в РФ сьогодні у випускників кримських шкіл не є високим. Тому нам потрібно скористатися такою ситуацією і продовжувати спрощення процедури вступу абітурієнтів з Криму і Донбасу в українські виші", - підкреслила перший заступник міністра.

Водночас вона застерегла, що окупація вже триває три роки і невідомо, як довго ще зберігатиметься.

"У довгостроковій перспективі, звісно, освіта є ключовою, але ми мусимо розуміти, що сьогодні на окупованих територіях фактично вичавлюється Україна і здобувати освіту, яка потрібна тут - українську мову, літературу, історію України, - там неможливо. Притому навантаження в кримських школах дуже велике... Тому для нас ключове - це запуск онлайн-школи з 1 по 11 клас, тобто дистанційне навчання. Тоді ми зможемо спростити здобуття освіти саме з тих предметів, які сьогодні на окупованих територіях неможливо здобути", - сказала перший заступник міністра інформаційної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-