Українці песимістично ставляться до можливості відновлення відносин з Росією

Українці песимістично ставляться до можливості відновлення відносин з Росією

Опитування
Укрінформ
Українці критично ставляться до можливості відновлення відносин з Росією ближчим часом і переконані, що за нинішньої російської влади цього не відбудеться.

На цьому наголосила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, посилаючись на результати опитування, здійсненого у грудні 2016 року.  

"Останні події, які відбулися - визнання Росією паспортів т.зв. "ДНР" та "ЛНР", "приватизація" підприємств, яка очевидно сталася з мовчазної згоди Росії, по-новому поставили це питання. Але навіть у грудні дуже незначною була частка оптимістів, які вважали, що нормалізація двосторонніх відносин між Україною і Росією можлива найближчим часом. Так вважали лише 10%. Кожен четвертий (24%) вважав, що вона в принципі неможлива ніколи. Але половина населення (49%) схилялася до думки, що ця нормалізація можлива, але у віддаленій перспективі", - зазначила Бекешкіна.

Головна умова для нормалізації відносин України і Росії, за її словами, - це зміна влади в Росії, перш за все, президента. Так вважають 47%. Деокупацію Донбасу, припинення військових дій називають основною умовою 43%. Повернення анексованого Криму під юрисдикцію України - 31%.

"Що нормалізація відносин з Росією відбудеться обов'язково і без будь-яких умов, вважає лише 8%", - підкреслила Бекешкіна.

Щодо того, яку позицію Україна повинна займати по відношенню до Росії зараз, в країні немає одностайної думки. Найбільше, понад третина (35%), вважають, що має бути максимальне обмеження контактів, згортання будь-якого співробітництва і збереження режиму санкцій та запровадження візового режиму. Але не набагато менше, 28%, вважають, що потрібно зберігати обмежене співробітництво в критично важливих сферах та питаннях, збереження контактів та двостороннього діалогу, але при цьому не переходити "червоні лінії", щодо яких неможливі компроміси - це питання окупації Криму та Донбасу.

"15% вважають, що потрібен пошук будь-яких компромісів з Росією, згода на умови Росії щодо Криму та Донбасу з метою якнайшвидшого врегулювання конфлікту та повернення до дружніх партнерських відносин. 21% своєї думки не визначили", - сказала соціолог.

Водночас вона наголосила, що в цих питаннях є значні регіональні відмінності.

"Якщо говорити про політику щодо Росії, то максимальне обмеження контактів, аж до запровадження візового режиму, підтримується на Заході України - 54%, відносно - підтримується в Центрі - 35%, менше підтримується на Півдні і Сході - 23,5%. І на Донбасі таку позицію підтримує кожен третій - 31%", - уточнила Бекешкіна.

Але на Сході, за її словами, переважає позиція обмеженого співробітництва в критично важливих сферах та питаннях - тобто збереження контактів та двосторонннього діалогу з визначенням "червоних ліній". Така точка зору переважає на Донбасі - 35%. На Сході та Півдні трохи менше - 23,8% та 17,7%. В Центрі - 33%. Але пошук будь-яких компромісів, згода на умови Росії теж достатньо виражені на Півдні (майже 30%), Сході (майже 30%) і Донбасі (20%). Така позиція є абсолютно неприйнятною на Заході України, де її підтримує 5% і в Центрі - 7%", - підкреслила директор Фонду "Демократичні ініціативи".

"Тобто населення України досить песимістично ставиться до можливості найближчого відновлення відносин з Росією. Умови, які висуваються, принаймні за нинішньої влади не будуть реалізовані", - резюмувала Бекешкіна.

Опитування проведене соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва з 16 по 20 грудня 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донбасу. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-